Idag fredag slÄr Dramaten upp portarna till sin nya bar och bistro, med fokus pÄ livescen och jazz. Jeanette Simon Àr nytillsatt restaurangchef pÄ Dramatenbaren och har de senaste veckorna jobbat dygnet runt.
â Det Ă€r spĂ€nnande att vara igĂ„ng. Restaurangen har byggts upp pĂ„ bara tre veckor sĂ„ det var mycket jobb, men vi har varit ett bra team. Direkt nĂ€r vi sĂ„g lokalen tĂ€nkte vi wow, det fanns sĂ„ mycket historia dĂ€r att idĂ©n med mat och musik nĂ€stan kom av sig sjĂ€lv.
Du tar steget frÄn rollen som restaurangchef pÄ Grand HÎtel, hur kommer det sig?
 â Jag ville ta mig an en ny utmaning. PĂ„ hotellet har man 5-stjĂ€rnig service i alla lĂ€gen och utrymmet för personliga inslag Ă€r begrĂ€nsat, dĂ€r finns ju inredningsarkitekter. HĂ€r Ă€r det mer hands on, om bardisken ska slipas eller om vi behöver köpa blommor sĂ„ Ă€r det jag som bokar in det.
Hur vill du beskriva den nya restaurangen?
 â Den Ă€r byggd i ett före detta biljettkontor och vi anvĂ€nder den gamla biljettdisken som bardisk. Vi jobbar mycket med Dramatens rekvisita, gĂ€llande soffor och bord. Restaurangen ska bli en blandning av mat, cocktails och liveakter, och den kreativitet som finns i huset kommer att synas, i form av poesiluncher och soppteater.
Menyn Àr skapad av köksmÀstare Oscar Fernandez Selg tillsammans med kocken HÄkan Thörnström, berÀtta om den.
â Lokalen Ă€r K-mĂ€rkt sĂ„ vi fĂ„r inte steka och fritera hĂ€r. Det innebĂ€r utmaningar i menyn. Vi kommer att behöva laga mat i ugnen och servera mycket kallt. Menyn bestĂ„r dĂ€rför av mellanrĂ€tter som spĂ€nner frĂ„n klassisk minihamburgare och club sandwich pĂ„ hummer till laxtacos. Jag och Oscar bollar idĂ©er hela tiden.
Du jobbar tillsammans med Sandra Rosa Bergman, som ansvarar för bokningen av liveakter. Vad har ni för mÄl med restaurangen?
â Vi vill att det hĂ€r ska bli en plats dĂ€r man upplever kultur i vardagslivet. HĂ€r kan man ta en drink i baren, bestĂ€lla en mellanrĂ€tt och samtidigt se liveband. Vi siktar pĂ„ att locka en bred mĂ„lgrupp, frĂ„n 23 Ă„r upp till 100, alla som gillar jazz, soul och god mat.
Hur har ni jobbat med rekryteringen?
â Jag har anvĂ€nt mina gamla kontakter. Det Ă€r ocksĂ„ mĂ„nga som hört av sig och just nu har vi nĂ„gra provanstĂ€llda som vi testar. Tillsammans med befintlig personal frĂ„n Dramatenrestaurangerna har vi alla vi behöver.
Vad tar du med dig frÄn tiden pÄ Grand HÎtel, förutom kontakter?
â Jag har jobbat dĂ€r i 13 Ă„r och har stor kunskap om 5-stjĂ€rnig service och jag Ă€r duktig pĂ„ att se alla gĂ€ster. Jag tar med mig att kunna möta mĂ€nniskor med olika kulturer och religioner. Och att det mesta gĂ„r att lösa.
Hur Àr du som chef?
â Jag tror att jag Ă€r en god lyssnare som föredrar att inspirera snarare Ă€n att skĂ€lla. Jag gillar ocksĂ„ att jobba tillsammans med mina medarbetare i team, sĂ„ jag kommer ofta vara ute pĂ„ golvet för att servera mat och drinkar.