Annons

Hon vill skapa vardagskultur på nya Dramatenbaren

zoom Tillsammans med Sandra Rosa Bergman (th) vill Dramatenbarens restaurangchef Jeanette Simon attrahera en bred målgrupp som gillar jazz, soul och god mat. Foto: Dramaten
Tillsammans med Sandra Rosa Bergman (th) vill Dramatenbarens restaurangchef Jeanette Simon attrahera en bred målgrupp som gillar jazz, soul och god mat. Foto: Dramaten
KARRIÄR. Jeanette Simon är ny restaurangchef på bistrosatsningen Dramatenbaren som öppnar idag. Med sig har hon 13 år av femstjärnig service från Grand Hôtel, men på sin nya arbetsplats vill hon skapa en plats för kreativitet och kultur i vardagen.
Annons

Idag fredag slår Dramaten upp portarna till sin nya bar och bistro, med fokus på livescen och jazz. Jeanette Simon är nytillsatt restaurangchef på Dramatenbaren och har de senaste veckorna jobbat dygnet runt.

– Det är spännande att vara igång. Restaurangen har byggts upp på bara tre veckor så det var mycket jobb, men vi har varit ett bra team. Direkt när vi såg lokalen tänkte vi wow, det fanns så mycket historia där att idén med mat och musik nästan kom av sig själv.

Du tar steget från rollen som restaurangchef på Grand Hôtel, hur kommer det sig?

 – Jag ville ta mig an en ny utmaning. På hotellet har man 5-stjärnig service i alla lägen och utrymmet för personliga inslag är begränsat, där finns ju inredningsarkitekter. Här är det mer hands on, om bardisken ska slipas eller om vi behöver köpa blommor så är det jag som bokar in det.

Hur vill du beskriva den nya restaurangen?

 – Den är byggd i ett före detta biljettkontor och vi använder den gamla biljettdisken som bardisk. Vi jobbar mycket med Dramatens rekvisita, gällande soffor och bord. Restaurangen ska bli en blandning av mat, cocktails och liveakter, och den kreativitet som finns i huset kommer att synas, i form av poesiluncher och soppteater.

Menyn är skapad av köksmästare Oscar Fernandez Selg tillsammans med kocken Håkan Thörnström, berätta om den.

– Lokalen är K-märkt så vi får inte steka och fritera här. Det innebär utmaningar i menyn. Vi kommer att behöva laga mat i ugnen och servera mycket kallt. Menyn består därför av mellanrätter som spänner från klassisk minihamburgare och club sandwich på hummer till laxtacos. Jag och Oscar bollar idéer hela tiden.

Du jobbar tillsammans med Sandra Rosa Bergman, som ansvarar för bokningen av liveakter. Vad har ni för mål med restaurangen?

– Vi vill att det här ska bli en plats där man upplever kultur i vardagslivet. Här kan man ta en drink i baren, beställa en mellanrätt och samtidigt se liveband. Vi siktar på att locka en bred målgrupp, från 23 år upp till 100, alla som gillar jazz, soul och god mat.

Hur har ni jobbat med rekryteringen?

– Jag har använt mina gamla kontakter. Det är också många som hört av sig och just nu har vi några provanställda som vi testar. Tillsammans med befintlig personal från Dramatenrestaurangerna har vi alla vi behöver.

Vad tar du med dig från tiden på Grand Hôtel, förutom kontakter?

– Jag har jobbat där i 13 år och har stor kunskap om 5-stjärnig service och jag är duktig på att se alla gäster. Jag tar med mig att kunna möta människor med olika kulturer och religioner. Och att det mesta går att lösa.

Hur är du som chef?

– Jag tror att jag är en god lyssnare som föredrar att inspirera snarare än att skälla. Jag gillar också att jobba tillsammans med mina medarbetare i team, så jag kommer ofta vara ute på golvet för att servera mat och drinkar.