Annons

STF gläds åt höstbudgeten: ”Vi har slagits för nattågen”

zoom STF genomförde en namninsamling för att uppmärksamma<br />
 fjälledernas behov av upprustning. Foto: Anette Andersson
STF genomförde en namninsamling för att uppmärksamma
fjälledernas behov av upprustning.
Foto: Anette Andersson
NYHETER. Upprustning av vandringsleder, sänkta arbetsgivaravgifter och satsning på nattåg till Norrland och Europa. Det är några av förslagen i den nya budgeten.
Annons

Ett antal punkter i höstbudgeten som presenteras idag berör besöksnäringen: En satsning på upprustning av vandringsleder för att göra svensk natur tillgänglig för fler, mer pengar till nattåg till Europa och Norrland, och sänkt arbetsgivaravgift vid anställning av unga och nyanlända.

  • Förlängd satsning på nattåg till Europa med 50 miljoner kronor per år mellan 2020 och 2022. Förstärkt investering i nattåg till och från norra Sverige, en förlängning av den tillfälliga satsningen på nattåg till och från Jämtland till 2023.

– Vi har slagits enormt mycket för nattågen, så det här är vi superglada för. Både den och satsningen på vandringsleder främjar svenskt turism och friluftsliv, säger Jenny Engström, kommunikationsansvarig på Svenska Turistföreningen, STF.

STF gläds även åt satsningen på nattåg till och från Europa och ser fram emot fler europeiska besökare till svenska fjäll och naturupplevelser.

  • Riktad satsning med 20 miljoner kronor per år under åren 2020–2022 för att förbättra och skydda vandringslederna i svenska fjällen. Syftet är att öka tillgänglighet till och säkerhet i svensk natur.

– Sverige har en fantastisk natur som alla borde ha tillgång till. Därför är det viktigt att investera i att göra den mer tillgänglig. Regeringen föreslår nu satsningar på att rusta upp vandringsleder i fjällen, säger miljö- och klimatminister Isabella Lövin i en kommentar.

STF genomförde i våras en namninsamling för att uppmärksamma att fjällederna är i ett stort behov av upprustning, något som visade sig ge effekt i höstbudgeten.

– Det är tydligt att vi tack vare vår namninsamling satt fokus på frågan och vi välkomnar att regeringen nu inför ny riktad satsning på vandringslederna. Vi vill göra det enklare för fler att upptäcka Sverige hållbart, säger Magnus Ling, generalsekreterare STF.

  • Arbetsgivaravgiften sänks genom ett så kallat ingångsavdrag, från 31 procent till 10 procent under de två första åren för de som anställer nyanlända, unga och långtidsarbetslösa.

Den nedsatta arbetsgivaravgiften ska gälla lön och andra ersättningar upp till 23 500 kronor per månad.

Årets höstbudget är en del av budgetsamarbetet mellan regeringspartierna, Centerpartiet och Liberalerna.