Annons

Hotel Fratelli – ett nytt inslag på Karlstads hotellkarta

zoom Skissbild från orangeriet Anders Pertun
Skissbild från orangeriet Anders Pertun
NYHETER. Snart är det dags för Hotel Fratelli att slå upp portarna. Det påkostade destinationshotellet ska bli Karlstads nya mötesplats och locka gäster från hela landet.
Annons

Med fokus på inredningsdesign, mat, dryck och wellness blir Hotel Fratelli. som öppnar i april, ett helt nytt inslag på Karlstads hotellkarta.

– Karlstad har saknat den här typen av boutiquehotell där hotellet i sig är destinationen och reseanledningen. Vi har lagt ner mycket tid och pengar på inredning och materialval. Som namnet antyder har vi hämtat mycket inspiration från Italien och Sydeuropa i inredningen, säger Anders Pertun, vd och delägare i bolaget som driver hotellet.

Hotel Fratelli har tre restauranger, en stor retreatavdelning och ett orangeri. Förutom att detta ska locka gäster från hela landet, är förhoppningen att även närområdet ska hitta till hotellet.

– Ambitionen är att hotellet ska bli Karlstads nya matscen, så icke-övernattande gäster är också viktiga för oss, säger Anders Pertun.

När hotellet slår upp portarna innebär det ett tillskott på 85 nya hotellrum i Karlstad. Behövs det?

– Ja, det tycker jag. Det saknas rum i Karlstad under vissa perioder på året. Vi har dessutom sett en stabil tillväxt av antalet gästnätter de senaste åren, mycket tack vare att Karlstad har blivit en sommarstad, vilket håller upp beläggningen. Så besöksnäringen och stadens konferensanläggning behöver fler rum.

”Värst var de höga energipriserna”

Investeringen i Hotell Fratelli, som är en av de största som gjorts i centrala Karlstad, uppskattades vid byggstarten att landa på cirka 250 miljoner kronor. När öppningen nu närmar sig kan Anders Pertun konstatera att kostnaden blivit större än så.

– Jag vill inte ge några siffror, men på grund världsläget har det blivit betydligt dyrare än vi räknade med inledningsvis. Vi pausade bygget ett tag när Putin inledde sitt anfallskrig i Ukraina och alla kostnader ökade dramatiskt. Värst var de höga energipriserna som ledde till snabba kostnadsökningar på bland annat kakel, klinker och gips, säger han.

Många bra ansökningar

I skrivande stund är byggentreprenaden i sitt slutskede och nu handlar det om att få interiören på plats. Parallellt med byggets slutspurt pågår rekrytering av personal, vilket som bekant varit en stor utmaning för besöksnäringen de senaste åren. Enligt Anders Pertun går arbetet över förväntan.

– Första linjens chefer är på plats och de är i full gång med att anställa sin personal. Enligt rapporterna jag har fått kommer det in väldigt många bra ansökningar, inte minst från värmlänningar med rätt meriter som varit ute i Sverige och världen och vill komma hem och jobba. Så det ser bra ut.

Interiör och personal – det är onekligen en hel del som ska hinnas med på två månader. Men på frågan om hotellet kommer att öppna i april svarar Anders Pertun ändå tvärsäkert:

– Absolut. Vi har inget val, de första gästerna är bokade den 13 april.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...