Annons

Hotell och restauranger tar krafttag mot knark

zoom Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
NYHETER. Narkotikaanvändningen bland unga ökar. För att bromsa utvecklingen genomför Scandic, Clarion Hotel och Stureplansgruppen en satsning för en knarkfri besöksnäring. ”Detta är ett steg att skapa en trygg och medveten besöksnäring”, säger Joakim Elveroth, distriktsdirektör Scandic Stockholm City.
Annons

I en studie genomförd 2017 av STAD, (Stockholm förebygger alkohol- och drogproblem) bland 1 400 svenska klubbesökare, i åldrarna 18 till 35, uppgav 59 procent att man använt narkotika det senaste året. Många rapporterade dessutom flera negativa konsekvenser i samband med narkotikaanvändandet.

 – Vi behöver ta krafttag mot knarket. Krogmiljön är en arena som behöver prioriteras I Stockholm city kommer polisen tillsammans med branschen att genomföra en rad olika åtgärder, säger Anette Haag, kommenderingschef polisens initiativ Krog 2022* i en kommentar.

För att bromsa den oroväckande utvecklingen i Stockholm gör Scandic Hotels, Clarion Hotel Sign och Stureplansgruppen gemensam sak med polisen och STAD för en narkotikafri besöksnäring.

– Vi har arbetat för en knarkfri miljö på våra hotell i flera år, men tillsammans med Krogar mot Knark och ett tätare samarbete med polisen och andra aktörer på Stockholmsmarknaden kan vi nu tydliggöra vårt ställningstagande i frågan”, säger Henrik Berghult, vd på Clarion Hotel Sign och fortsätter:

– Detta är även ett steg i att skapa en medveten arbetsplats där våra anställda känner en trygghet och där våra gäster får en än bättre upplevelse.

Även Stockholms stad är involverad i satsningen, som ska genomföras med hjälp av metoden Krogar mot knark, som bygger på samverkan, effektiv tillsyn och utbildning.

Första steget i initiativet är att man lanserar man en webbutbildning, finansierad av Stockholms stad, där branschen kan utbilda personal som dörrvakter, garderobiärer och serveringspersonal, för att tillsammans med polisen och STAD kunna arbeta narkotikaförebyggande i den dagliga driften.

– En drogfri miljö är ett måste både för våra medarbetare och gäster där detta är ett steg att skapa en trygg och medveten besöksnäring. Och det arbetet behöver vi göra tillsammans med våra kollegor i näringen, polisen och nätverket Krogar mot Knark, säger Joakim Elveroth, distriktsdirektör Scandic Stockholm City.

*Krog 2022 är polisen i Stockholm citys satsning för att komma åt grovt kriminella individer och droghandel på Stockholms