Annons

Hotellet ska få hela byn att leva

REPORTAGE. Storlien är känt som skidturismens vagga och en kunglig favorit. Trots det var det anrika högfjällshotellet i byn igenbommat under flera år – men nu har det renoverats och öppnat upp på nytt.
Annons

1924 höll Skidfrämjandet en kurs i utförsåkning i Storlien, något som anses vara utförsåkningens start i Sverige. I dag, hundra år senare, är det många nya åkare som gör sina första svängar i Storlien.

– Många som kommer hit har varit här när de var små och kommer tillbaka med sina barn eller barnbarn, säger Hans Bark.

Han driver fastighetsbolaget Sidsjö Fastigheter i Sundsvall och hade själv bara passerat Storlien på väg mot Norge innan han kom hit 2020, efter ett tips från en av sina hyresgäster. Hyresgästen hade jobbat som liftchef i Storlien under många år och tyckte att Hans Bark skulle ta sig an det anrika högfjällshotellet, som hade stått tomt i fyra år.

– Jag tyckte att Storlien var en fantastisk plats, säger Hans Bark. Dessutom kändes det som en intressant helhet med ett rejält hotell med 220 rum tillsammans med närheten till Norge, fantastisk vandring på sommaren och bra snötillgång på vintern.

Ny entré och solveranda

Ett och ett halvt år senare var Bark, via Sidsjö Fastigheter, ägare till både hotellet och över 3 000 hektar mark med ett skidsystem med nio liftar, 23 nedfarter, backrestaurang och skiduthyrning samt längdskidspår och vandrings- och cykelleder. Sedan dess har hotellet renoverats varsamt, både för att hålla i kostnaderna och behålla dess karaktär.

– Eftersom det är ett gammalt hotell med mycket trä och bra material har vi inte behövt göra så mycket mer än att måla om. Det har varit förvånansvärt enkelt att återanvända det som redan finns. Men vi har också byggt en ny entré och solveranda, säger han.

Kärlek vid första ögonkastet

Hotellet rymmer två restauranger, tre barer, fem konferenssalar, gym, en mindre biosalong samt en simbassäng där många bybor tagit sina första simtag. Dessutom har byns frisör flyttat sin salong till hotellet. Under vinterhalvåret finns här även en liten läkarmottagning, som även är till för byborna.

– Det gör att det här är mer än ett traditionellt hotell, säger den 27-åriga hotellchefen Sophie Nilsson.

Hon kom till Storlien första gången 2015 för att säsongsjobba efter att ha bott i Örkelljunga och nyligen gått ut gymnasiet.

– Jag fick jobb som servitris på högfjällshotellet och trodde att Storlien låg strax utanför Åre, det var först när jag kom hit som jag insåg att det ligger en timme utanför. Men jag föll för både Storlien och hotellet, det var kärlek vid första ögonkastet.

Utsågs till hotellchef

Sophie Nilsson avancerade snabbt och utsågs till restaurangchef blott 19 år gammal. Men när hotellet stängde 2018, efter att länge ha varit ute till försäljning, flyttade hon till Halmstad för att jobba som bartender och därefter till Stockholm för att jobba som hotellreceptionist. Hon drabbades då av utmattningssyndrom och blev sjukskriven ett halvår.

– Efter det kände jag att Storlien var den enda platsen som jag kände mig trygg att börja arbeta på igen.

Sophie Nilsson flyttade därför tillbaka till Storlien och började arbeta som liftvärd. Utomhusarbetet gjorde henne gott och när skidsystemet stängde för vintern fick hon jobb i en mataffär i byn. Men eftersom hotellet fortfarande var stängt och utvecklingen i byn stod stilla övervägde Sophie Nilsson och hennes sambo att lämna byn igen. Samma sommar köpte Hans Bark hotellet – och kort därefter hade Sophie Nilsson fått ansvar för att rekrytera personal till hotellet.

Sedan dess har 55 personer anställts, vilket gör Storlien Högfjällshotell till byns andra största arbetsgivare efter köpcentret Fjellhandel. Och Sophie Nilsson har utsetts till chef för hotellet.

– Det var inte alls självklart att jag skulle bli hotellchef, utan det var något som växte fram. Många av de jag har rekryterat är både äldre och har mer erfarenhet än mig, men de har varit otroligt stöttande och jag tror att det har hjälpt att jag är öppen med att jag inte kan allt.

Fler återvänder til Storlien

Även om hotellet har öppet året om är majoriteten av personalen säsongsanställd. Enligt Sophie Nilsson har det blivit betydligt enklare att hitta säsongspersonal jämfört med när hon själv jobbade säsong.

– Nu är det betydligt fler som återvänder. Jag tror att det beror på att de vet att det satsas året runt. Det har också gjort att det är flera anställda som har valt att flytta hit.

Om det inte vore för bristen på bostäder, som tvingar många av de anställda att pendla, tror både hon och Hans Bark att betydligt fler skulle flytta hit. Hans Bark har redan gjort om en fastighet med turistlägenheter till 25 hyreslägenheter och planerar att bygga fler nya hyresfastigheter i byn. Dessutom skulle han gärna starta en skola i Storlien. Hans mål är att få hela Storlien, som har runt 70 invånare, att växa.

– Vi vill fortsätta att utveckla Storlien och få fler turister att komma hit, framför allt sommartid. Vi planerar att återväcka Storliens rykte som kurort, bland annat med hjälp av Håll-i-formveckor för seniorer.

”Underbart att hotellet öppnat igen”

Redan innan Storlien blev känt som skidort lockade den friska fjälluften och vandringsstigarna otaliga så kallade luftgäster. Hälsoturismen utvecklades mycket tack vare doktor Ernst Westerlund, som fick lungsjuka att resa till Jämtlandsfjällen efter att järnvägen till Storlien invigts 1882. Numera vänder de flesta tåg söderifrån redan i Duved, men det kommer det att bli ändring på i slutet av året, när hela den 120 kilometer långa järnvägen mellan Trondheim och Storlien har elektrifierats.

– Det kommer att bli betydligt mer tågtrafik hit då, så det kommer att betyda mycket för oss, konstaterar Hans Bark.

Samtidigt som renoveringen av hotellet fortsätter – i augusti ska de återstående 50 rummen vara klara – ska skidsystemet, som länge har varit eftersatt, ses över. En av de som är involverade i det arbetet är liftchefen Leif Engblad, som är född och uppvuxen i Storlien. När hotellet var stängt tvingades han kombinera sin säsongsanställning i skidsystemet med ett butiksjobb i Östersund, men sedan i fjol är han åter året runt-anställd.

– Det är helt underbart att hotellet har öppnat igen och att det satsas året om. Det är toppenbra med en ägare med visioner och som inte river ut allt på hotellet och bygger nytt utan behåller själen.

En nytändning i byn

Leif Engblad menar att nyöppningen har fått hela byn att leva upp.

– Det här gynnar alla i byn. Tidigare var det väldigt dött här på veckodagarna, men nu är det ett jämnare flöde vilket skapar en helt annan arbetsmarknad.

Han får medhåll av Sophie Nilsson.

– Det har blivit en nytändning i byn eftersom hotell öppningen gynnar alla.

Framöver vill hon satsa mer på bland annat konferenser och dans.

– Det är många äldre som kommer hit och berättar att de träffades under en danskväll på hotellet. Den traditionen ska vi återuppta genom danskurser och dansweekends. Kulturen är också superviktig för en by som Storlien; det ska finnas saker att göra som berikar vardagen även om man inte lever för sport och friluftsliv. Därför planerar vi även att utöka vårt bibliotek och göra om det till ett riktigt bibliotek där byborna kan låna böcker.

– Sedan hoppas jag utveckla vår konferensverksamhet och få företag att se oss som ett personligt hotell att återvända till år efter år, precis som vi är för många privat gäster. Konferenserna är en viktig del för att vi ska överleva året om.

– Samtidigt funderar jag mycket på hur vi kan fortsätta att expandera och locka fler invånare och turister samtidigt som vi behåller vår själ och främsta reseanledning, nämligen att vi inte har några liftköer eller trängsel på fjället. Jag ser det som en spännande nöt att knäcka.

Du kan läsa ett större reportage om Storlien Högfjällshotell i senaste numret av Besöksliv – affärsmagasinet för Sveriges roligaste näring sedan 1916. Alla medlemmar i Visita får ett exemplar av magasinet per anläggning genom sitt medlemskap. 

Vill du bli medlem i Visita?
Vi hjälper svenska företag inom besöksnäringen. Läs här om fördelarna med att vara medlem!
Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...