Annons

Husbilsentusiaster toppar campingarnas vintersäsong

zoom Fler vintersportare väljer campingboende.
Fler vintersportare väljer campingboende.
NYHETER. Intresset för vintercamping växer och allt fler rör sig mellan olika destinationer med husbil för att åka slalom, längdskidor eller fiska. Campingplatsen Grebbestadfjorden gör en storsatsning och expanderar för att möta efterfrågan.
Annons

– För oss handlar det om att förlänga säsongen helt enkelt. Förr kom camparna vid midsommar om det var bra väder, var hos oss under industrisemestern och sedan var det slut. Nu har vi fullbelagt på påsk, oavsett när den infaller, säger Mikael Bohlin, ägare av Grebbestadfjorden.

Faktum är att det går så bra att man nu har planer på att expandera campingplatsen med 20 procent under nästa år. Det är 100 platser till. Mycket av framgången beror på att husbilscamparna blir allt fler.

Gästerna är mer mobila

– De senaste åren har husbilarna blivit allt vanligare vilket gör att gästerna är mer mobila och rör sig mellan destinationer istället för att ha sin husvagn ståendes året runt på samma ställe, säger Martin Juhos, marknads- och försäljningschef på SCR Svensk Camping, och fortsätter:

– Trenden vi ser är att gästerna blir allt mer aktiva även på vintern. Det är inte bara alpint som lockar utan även längdskidåkning, fiske och den typen av aktiviteter.

Två miljoner gästnätter

Han berättar att branschen hade två miljoner gästnätter förra vintersäsongen, alltså mellan december och april. Det är en ökning från tidigare år, men eftersom säsongen är så beroende av snö slår det väldigt olika från år till år. I dagsläget erbjuder 160 av SCR:s medlemmar camping- och stugboende under vintersäsong.

För Grebbestadfjorden innebär inte vintersäsongen att man behövt rusta campingen särskilt för de kalla månaderna, den standarden har man haft sedan start. Dock kommer några av de nya platserna att beredas med hårt underlag för att klara de moderna husbilarnas tunga vikt. En nödvändig investering för att möta trenden med fler husbilar.

Mikael Bohlin menar att sommarsäsongen fortfarande är den stora kassakon, men att vintersäsongen också är viktig.

– Att vi tar emot gäster även på vintern och lockar människor till Grebbestad är positivt för hela kommunen. Nu är restauranger och liknande öppet även under vintermånaderna, så såg det inte ut för några år sedan.

Hur ser bokningsläget ut för er den här vintersäsongen?

– Vi är billiga, så många ställer gärna sina husbilar här över vintern för att slippa däckbyte och samtidigt ha en trevlig semesterplats att åka till. Nu har vi satt stopp för bokning av säsongsplatser för att ha plats för de rörliga också, så jag skulle säga att det ser bra ut.