Annons

”Idag börjar alla krogar tänka kvinnor”

zoom Glada vinnare. Linn Söderström och Lisa Lönner Pulkkinen prisades för poppuppen TakeOver med kvinnliga kockar.
Glada vinnare. Linn Söderström och Lisa Lönner Pulkkinen prisades för poppuppen TakeOver med kvinnliga kockar.
NYHET En smart poppupp-idé av och med kvinnliga kockar hyllades på årets White Guide-gala. Genom att lyfta fram kvinnor i restaurangköken har kockarna Lisa Lönner Pulkkinen och Linn Söderström visat på en efterfrågan som branschen inte visste fanns. Deras TakeOver skördar nu priser.
Annons

Det går bra för poppupp-restaurangen TakeOver. Inom en månad har de fått priset Årets Banbrytare av White Guide och Gulddrakens Hederspris av Dagens Nyheter. 

[LÄS MER: ”Kockarna som vill fortsätta ta över i köken”]

Grattis till vinsten, hur kändes det? 

– Jag har aldrig vunnit något, jag har bara kommit tvåa Jag fick sån hjärtklappning precis innan de sa namnet, säger Linn Söderström.

– Det är fantastiskt att få ett erkännande för att ta en risk och våga sticka ut. Om vi inte var väldigt modiga personer skulle vi aldrig vågat ta den här risken med våra varumärken. Vi var mer beredda på att folk skulle hata oss, inte ge oss priser, säger Lisa Lönner Pulkkinen.

 

Få projekt för att få fler kvinnor i köken har lyckats. Vad gjorde ni annorlunda? 

– Vi har lyckats knäcka en slags kod där vi skapat ett rum för kockarna att känna sig välkomna och någon som företräder dem, och att krögarna vill att vi ska komma till dem och få vår syn och vår kompetens och att gästerna vill betala för det. Krögarna förstår att detta är någon de ska vara med på, säger Linn Söderström. 

– Vi lagar mat och gör det vi är bra på, då tycker de flesta att det vi gör är positivt, säger Lisa Lönner Pulkkinen.

 

Hur länge tänker ni fortsätta med TakeOver?

– Vi jobbar tills vi inte behövs längre. Idag börjar alla krogar tänka kvinnor, säger Linn Söderström.

– Kunderna finns i branscher som är hyfsat jämställda, de förväntar sig att även vi restauranger ska vara jämställda och det är vi inte. Allting blir bättre med en mix av ålder, kön och bakgrund, säger Lisa Lönner Pulkkinen. 

 

Hur fortsätter ni med TakeOver efter vinsten? 

– Vi har fått väldigt mycket fler förfrågningar om TakeOver, bara under White Guide-galan. En fick vi till och med på scenen när vi tog emot vårt pris, säger Lisa Lönner Pulkkinen.

 

– Vi vill utveckla det kvinnliga ryggdunkandet. Det finns ett sug efter det märker vi när vi jobbar. Vi gör det öppet, i facebooktrådar etc. Och att vi kommer träffas under ordnade former med sponsring av Martin & Servera, säger Linn Södertsröm.

 

– Närmast tar vi över Drakamöllan, med stjärnkocken Titti Qvarnström, Cecilia Wikbladh, Anna Johansson och mej, säger Lisa Lönner Pulkkinen. Och så blir det Smaka på Stockholm i sommar igen. 

 

Skulle ni vilja öppna ett ställe ihop? 

– Jag vill alltid starta ny restaurang.  Så jag vill starta restaurang med Linn, men Linn vill inte starta restaurang med mig, säger Lisa Lönner Pulkkinen och så brister de båda ut i ett asgarv.