Annons

”Idag väljer fler restaurang som ett riktigt yrke”

zoom Foto: Riche
Foto: Riche
MITT I KARRIÄREN. När han sökte sig till restaurangbranschen i mitten av 1980-talet var det av nyfikenhet. Idag, drygt 30 år senare, är han fortfarande nyfiken på jobbet. Besöksliv möter Leif Månsson, hovmästare på Riche i Stockholm sedan 15 år tillbaka.
Annons

Du har varit 16 år på restaurang Riche i Stockholm, hur hamnade du där?

– Jag började på Tranan 1987, och när Tranan såldes 2005 blev det en plats ledig på Riche. Sedan dess har jag jobbat som hovmästare. Från början var jag matsalsansvarig och jobbade mer kvällar, men kvällsarbete passade mig inte så bra, så jag önskade att få jobba luncher, och 2008 började jag med det. Numera jobbar jag även frukost.

Hur kommer det sig att du har blivit kvar så länge?

– Jag gillar service och att möta människor. Med åren har jag förfinat och fokuserat det jag tycker är roligast, och det är väl det man också blir bäst på. Det är själva mötet. Jag är i service, och ägnar mig ytterst lite åt till exempel administration.

Om du ska beskriva ”Riche-andan”, hur ser den ut?

– Vi som jobbar här har ett tilltal som är väldigt bra, tilltalet är informellt. Jag brukar förklara det för medarbetare att det är som om du sitter på middag med gästerna och har ett vanligt samtal med dem. Det tilltalet brukar uppskattas. Sedan måste man så klart anpassa sig utifrån den man möter. Varje gäst ska känna att han eller hon har en slags relation med oss, även om de kommer hit för första gången.

Vad är det som utmärker en bra arbetsplats?

– Då tänker jag att det är klassiska basic-saker: Löner, det måste bara fungera. Att man som medarbetare har ett förtroende för ledningen. Att man får gehör för sina önskemål, att man, om något känns fel kan ta upp det med ledningen och med kollegerna. Att man är rak och ärlig men ändå respektfull. Och att man blir lyssnad på av HR-avdelningen. Att man möts och blir tagen på allvar.

 Vad tror du krävs för att få folk att stanna kvar länge på sin arbetsplats i din bransch?

– Jag har funderat på hur det kommer sig att jag stannat så länge på samma ställe. Jag gillar inte projekt, jag gillar inte att starta upp. Jag vill gärna hoppa in i ett projekt som redan är igång och förbättra det som redan funkar. Jag gillar långa, många och kärleksfulla relationer. Så, jag tror att det handlar om att alla är med och bidrar till att det blir ett bra samarbete och att man har kul på jobbet. Jag tycker fortfarande att det är jättekul att gå till jobbet.

Vilka fördelar ser du med att stanna ett tag på en och samma arbetsplats?

– Kontinuitet. Att man bygger relationer. Jag har varit här snart 15 år, blir igenkänd av gäster – och känner igen folk.

Det finns en stor brist på kompetens inom restaurangbranschen. Vad tycker du man kan göra för att nya, duktiga medarbetare att välja din bransch?

– Det är slitigt och jävligt kul att jobba på restaurang. I mångt och mycket handlar det om en attitydfråga. Att man får möjlighet att visa vad man går för och kan avancera tror jag är viktigt.

Hur har branschen ändrats sedan du började?

– Den har blivit mer och mer professionell, man satsar mer och mer på utbildning, framför allt ute i matsalarna. Idag väljer fler restaurang som ett riktigt yrke.

Du har så att säga blivit Riches ansikte utåt, och syns i deras Youtubekampanj, där syftet är att rekrytera ny personal. Hur kom det sig att du hoppade på det?

– Det har bara blivit så, kan man säga. Jag gillar ju uppmärksamhet och jag gillar branschen.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...