Annons

Idre inför premiären: ”Tidigare öppning skapar fler jobb”

zoom Det är för tredje året i rad som Idre kickar igång skidsäsongen veckor före övriga anläggningar Foto: Idre Fjäll
Det är för tredje året i rad som Idre kickar igång skidsäsongen veckor före övriga anläggningar Foto: Idre Fjäll
NYHETER. Idre är först ut med att kicka igång skidsäsongen nu till helgen. Vd Andreas Starenhed räknar med att den tidiga starten på sikt ska bli en lönsam affär.
Annons

Det finns snö så det räcker och blir över. Och även om han hoppas på lite mer kyla så är förutsättningarna inför premiärhelgen bättre än i fjol.

– Det är fullt med träningsgrupper bokade från tidig morgon till sen kväll. Sedan inviger vi en ny puckelpist som är en del av vår satsning på träningskategorin och ett sätt att bygga vårt varumärke inför världscupfinalen i puckelpist i mars, säger vd Andreas Starenhed.

Det är för tredje året i rad som Idre kickar igång skidsäsongen veckor före övriga anläggningar. Och även om det ännu inte är ett särskilt lönsamt initiativ, finns det andra värden för skidanläggningen.

– Det är vi själva som bestämmer när vintern börjar för oss, och vi kan garantera skidåkning på längd och alpint från ett visst datum, det är mycket värt för både oss och våra gäster.

Bolaget Idre Fjäll drivs i stiftelseform, vilket betyder att det finns andra syften än att bara skapa lönsamhet.

– Att skapa högre sysselsättning för de som bor i Idre är ett av vårt viktigaste syfte. Har vi en längre säsong kan vi erbjuda fler arbetstillfällen och längre perioder att jobba för allt från snöläggare, pistmaskinförare, restaurang- och boendepersonal.

Samtidigt hoppas Andreas Starenhed på att det tidigare premiärdatumet på sikt även ska bli lönsamt.

– Våra gäster har börjar märka att vi har öppet tidigare, och det gäller att få dem att förstå att vi har väldigt bra förhållanden även så här tidigt på året. Det har inte varit någon vinstmaskin hittills, men på sikt kan det definitivt generera mer intäkter.

Hur mycket extra resurser och engagemang krävs det att öppna tidigare?

 – Inte så mycket, några mer dagars extra jobb, främst med pistmaskinen, det mesta är det samma som annars skulle gjorts i december.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...