Annons

Inför Yrkes-EM: ”Jag ser mig själv överst på prispallen”

zoom Jolanda Edvardsson, Emil Fäldt och Viktor Thulin sikter på svensk seger i Yrkes-EM. Foto: Yrkes-EM
Jolanda Edvardsson, Emil Fäldt och Viktor Thulin sikter på svensk seger i Yrkes-EM. Foto: Yrkes-EM
NYHETER. Ambitionerna är höga inför Yrkes-EM i Budapest när branschrepresentanterna i det svenska yrkeslandslaget laddar.
Annons

Det svenska Yrkeslandslaget är taggat inför Yrkes-EM som äger rum i Budapest 26-28 september. Under tre intensiva dagar ska över 500 unga från hela Europa att tävla om de eftertraktade medaljerna.

Den blågula truppen består av 32 personer som tävlar i 27 olika yrkeskategorier, och en av talangerna är 23-åriga receptionschefen Emil Fäldt från Malmö.

– Det känns jättekul, jag har alltid varit tävlingsinriktad och om jag kan kamma hem det här sätter det mitt namn på kartan, och det skapar kontakter, säger Emil Fäldt.

Emil Fäldt vann Gymnasie-SM för Hotell & Restaurangskolor 2014 och i karriären har han gått från extrajobb på Clarion Hotel & Congress Malmö Live till att bli receptionschef på hotellet.

Ska överträffa gästernas förväntningar

Under Yrkes-EM kommer han att hantera gästernas önskemål på ett fiktivt hotell, och ambitionen är att överträffa deras höga förväntningar.

– Jag hoppas på vinst och det kräver hårda förberedelser. I tävlingen bedöms varje del i hur jag bemöter en gäst, så jag laddar genom att träna på våra riktiga gäster.

Du har tävlat förr, hur kan det hjälpa dig?

– Jag tar med mitt tävlingsfokus, det kommer att göra mig noggrann i tävlingen.

Vad kan en bra placering betyda för din karriär?

– Mycket, det kan leda till jobberbjudanden.

Servitrisen Jolanda Edvardsson, 19 år, har nyligen gått ut restaurang- och livsmedelsprogrammet i Åre och i bagaget har hon vårens vinster från Gymnasie-SM och Yrkes-SM. Nu laddar hon för fullt inför EM i Budapest.

– Jag ser mig själv överst på prispallen och för att nå dit tränar jag extremt mycket. Just nu läser jag vinteori och nöter servering och dukning för olika arrangemang, som fine dining och bistro.

Vad kan en förstaplats i tävlingen betyda för dig?

– Jättemycket, efter SM-vinsterna har jag märkt att jag är efterfrågad, det är många som hör av sig och frågar om jag vill jobba för dem.

22-åriga kocken Viktor Thulin från Genarp, som till vardags arbetar i köket på Marriott Hotel i Köpenhamn, har ett starkt tävlingsfokus.

Sugen på att tävla

– Sedan jag började som kock har jag tänkt på att tävla, jag har följt Årets kock och alla tävlingsprogram på tv. I våras vann jag också Yrkes-SM, och allt detta har gjort mig taggad på vinst.

Hur ska du lyckas?

– Det kräver många timmars träning, nu lagar jag och min coach Sebastian Gibrand igenom de sex tävlingsrätterna, på tid: vilt till förrätt, amuse-bouche, som är en liten aptitretare, en consommé med fylld pasta, fisk till huvudrätt samt två desserter.

Vad kan en vinst betyda för dig?

– Att jag blir ett namn, i framtiden vill jag öppna eget och då är det en stor fördel.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...