Annons

Scandics koncernchef räknar med lyft i sommar

zoom Jens Mathiesen, Scandics koncernchef. Foto: Scandic
Jens Mathiesen, Scandics koncernchef. Foto: Scandic
NYHETER. Trots en svag start på året räknar Scandics koncernchef Jens Mathiesen med en återhämtning under våren och en bra sommar.
– Nästan alla våra hotell kommer att vara öppna i mitten på mars, säger han.
Annons

2020 blev ett mörkt år för Scandic. Bolaget tappade 61 procent av sina intäkter jämför med 2019 och raset accelererade under årets sista kvartal. Hotellkedjans förlust uppgick till närmare sex miljarder för helåret.

De allra flesta hotellrum stod tomma i december och 2021 har börjat lika illa för Scandic. Beläggningsgraden låg på 15 procent både i december och januari. Och februarisiffran väntas landa på 18 procent.

– Det här ändrar sig dag för dag. Vi hade hälften av våra hotell stängda runt jul och nyår. Nu har vi öppnat fler och räknar med att nästan alla ska var öppna i mitten på mars. Det blir en återhämtning men vi är beredda på att det kommer att gå sakta fram till påsk, säger Jens Mathiesen.

Han menar att det finns förutsättningar för en bra sommar om vaccinationsplanerna fullföljs.

– Vi tror att den kan bli bättre än i fjol. Skillnaden är att hotellen i storstäderna kan få en bättre beläggning i år.

Spridning av nya virusvarianter och förseningar i vaccineringen är faktorer som kan bromsa återhämtningen.

– Vi har en beredskap för olika scenarier. Men vi har redan sett effekt av vaccineringen, till exempel i Israel. Med varmare väder kommer smittspridningen att gå ned. Här tittar jag på fakta och ägnar mig inte åt önskedrömmar.

I bokslutet flaggar Jens Mathiesen för att Scandic behöver ta in mer kapital från ägarna.

– Just nu har vi ett 1,4 miljarder i tillgänglig likviditet och jag bedömer att de pengarna kommer att räcka för att vi ska ta oss igenom det här. Men som vd vill jag inte stå i en situation där vi kör bolaget på fälgarna. Inom kort kommer vi att presentera en lösning på finansieringen.

Scandic har kapat kostnader genom att dra ner på personalen och får fortsatt statligt stöd. Dessutom har bolaget förhandlat fram hyresrabatter på 900 miljoner, varav merparten under 2021. I stort är förhandlingarna i hamn, enligt Jens Mathiesen.

– Merparten är på plats. Det är inte uteslutet att det kan komma 10-15 miljoner till men vi är väldigt nöjda med det vi förhandlat fram.

Scandic drar också ner på utbyggnadstakten och flaggar för att öppningen av fler hotell kan skjutas på framtiden. Sju nya hotell tas i drift under 2021 men öppningen av ett par hotell i Finland och Danmark har senarelagts. ”Det är möjligt att ytterligare hotellöppningar kommer att skjutas fram.”, skriver Scandic i rapporten. Det gäller dock inte Sverige, enligt Jens Mathiesen.

– I Sverige ser det ut som att vi håller tidsplanen och i maj öppnar vi hotellet på Landvetter. Det hänger mer på hur vi öppnar, till exempel hur många anställda vi har på plats.