Annons

Internationellt innovationspris till Fagerudd

zoom Sebastian Tarkowski, vd på Fagerudd Konferens hoppas på att inspirera flera.
Sebastian Tarkowski, vd på Fagerudd Konferens hoppas på att inspirera flera.
NYHETER. Fagerudds vegetariska meny ger stora koldioxidbesparingar och har utsetts till årets innovation på IACC Europe Knowledge Festival.
Annons

På Fagerudd Konferens i Enköping är lunchmenyn vegetarisk som standard. Det erbjuds alltid ett animaliskt alternativ för den som vill göra ett aktivt val och be om det – men 80 procent av lunchgästerna väljer att äta vegetariskt. För detta klimatvänliga menyupplägg tilldelades konferensanläggningen priset för årets innovation under IACC Europe Knowledge Festival, 6–8 oktober, i Köpenhamn.

– Jag hoppas att vi kan inspirera fler att göra något liknande. Om 1 000 restauranger skulle göra som oss pratar vi en besparing på 19 000 ton koldioxidekvivalenter varje år, säger Sebastian Tarkowski, vd på Fagerudd Konferens, som var en av sju nominerade konferensanläggningar i Köpenhamn. Vinnaren utsågs genom en omröstning bland deltagarna, som var branschrepresentanter från nio marknader.

”En del blir provocerade”

Det här är inte första gången Fagerudd uppmärksammas för de gröna luncherna. I våras berättade Besöksliv att Fagerudd var nominerade till det Svenska Mötespriset i kategorin Årets Hållbarhetsinitiativ. Av de cirka 12 000 luncher som serveras om året är alltså 80 procent vegetariska. I genomsnitt sparar Fagerudd två kilo koldioxidekvivalenter per måltid, vilket innebär drygt 19 ton i koldioxidbesparing per år.

– Alla vet att vi behöver minska vår köttkonsumtion på grund av klimatkrisen. Ändå görs det förvånande lite. Vi vill väcka en tanke om hur det vi har på tallriken påverkar och att det faktiskt kan se ut på ett annat sätt, säger Sebastian Tarkowski, och tillägger:

– Trots att vi erbjuder ett animaliskt alternativ blir en del provocerade. Vi är vana vid att det är den som vill ha vegetarisk kost som får säga till om det, men här är det tvärtom. Alla är inte öppna för det.

Nytt forskningsprojekt

Utöver den vegetariska inriktningen gör den Green Key-miljömärkta anläggningen mycket annat för att minska verksamhetens klimatavtryck, exempelvis är all el som används fossilfri, solcellspaneler är placerade på taket och man arbetar aktivt för att minska matsvinnet. Nu deltar Fagerudd också i ett nytt forskningsprojekt tillsammans med Haga Slott. De kommande fem åren är de Enköpingsbaserade konferensanläggningarna, via sin ägarstiftelse, med som partner och testbädd till det Vinnovafinansierade kompetenscentret ”Dig-IT Lab” vid Kungliga Tekniska Högskolan, KTH, i Stockholm.

– Många konferensanläggningar huserar i gamla byggnader och projektet ska undersöka hur våra fastigheter kan moderniseras med hjälp av ny teknik, till exempel AI, för att bli mer klimatsmarta, säger Sebastian Tarkowski.

 

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...