Annons

”Jag är orolig att man har förlorat många seriösa krögare”

zoom Ekoprofilen och tidigare Landslagskocken Carina Brydling.
Ekoprofilen och tidigare Landslagskocken Carina Brydling.
KARRIÄR. När The Wood Hotel i Skellefteå öppnar i september, blir det med kocken och krögaren Carina Brydling som Food & beverage manager. Besöksliv fick en pratstund med branschprofilen som alltså lämnar verksamheten på Bro Park i Upplands-Bro och flyttar 60 mil norrut.
Annons

Grattis till nya jobbet! Hur gick det här till?

– Tack! Det är en lång historia. Till att börja med har det varit ett tufft år. Jag har driftat anläggningen vid Bro Park med min syster och svåger, men verksamhet har legat vilande under pandemin. Galoppbanan är ju idrott och event. När vår pappa dog i covid ställdes allt på sin spets. Och så föreslog min tioårige son, som följer någon lastbilsinfluencer, att vi väl kunde flytta till Skellefteå.

Det är en rejäl flytt.

– Ja, men mamma – som nu bor ensam i ett stort hus nära mig – är från en by i södra Lappland och vi har mycket släkt där och har varit där mycket. Och den matkulturen är den som ligger mig närmast hjärtat. Vi hittade ett generationsboende och jag började titta på möjligheterna på The Wood Hotel. David Åberg, hotelldirektören, ringde mig snabbt och förundrades över det osannolika i situationen. Allt föll på plats!

Vad är det du gillar med uppdraget?

– Det ekologiska tänket är ju mitt signum, och den här byggnaden har en miljöprofil i själva stommen! Elite Hotels vill att det blir ett flaggskepp och en destination i sig. Det är en jätteutmaning och jag känner ett stort ansvar! Inte minst känner jag att det finns förväntningar från alla de som jobbar med produktion och förädling i trakten, och den vill jag leva upp till.

Byggnaden rymmer även Sara kulturhus, döpt efter författaren Sara Lidman. Vad ser du för målgrupp?

– Vi vill locka både folk från utlandet och lokalbefolkningen, som ju har råvarorna själva runt knuten! Jag ska ansvara för våning fyra och stötta med koncept i en av de övriga två restaurangerna. Plus allt kopplat till scener och kongresser.

Vad ser du fram emot mest?

– Jag hamnar ju mitt där jag vill vara, i de norrländska råvarorna. Det är helt rätt forum för mig. Jag hade aldrig kunnat göra detta i Stockholm. Übertufft men jättekul! Jag vet att det blir ett år av lärdomar. Det känns stort nu, men jag vet att det krymper.

Vad kommer det innebära att arbeta i Skellefteå?

­– Jag ser bara plus i det. Förutom att det är närmare släkten och ger en annan livskvalitet så tokväxer stan med hela Northvolt ett stenkast bort och många andra industrier och techföretag som etablerar sig. Det blir en internationell stad. Nu är det en byggarbetsplats.

Vad säger du om året med pandemin?

– Jag är så jävla klar med den. Jättemånga har spottat i nävarna och bara kört – hatten av för alla som har kämpat! Men det är också många som har dukat under. Det har påståtts att man sorterar bort företag som inte är livsdugliga, som inte haft tillräckligt god ekonomi, men jag är orolig att man har förlorat många seriösa krögare. Vår bransch lever alltid lite på marginalerna. Många gör detta för man älskar att laga mat, inte för att tjäna storkovan.

Känner du till några som övergett yrket och besöksnäringen det här året?

– Ja, min svåger. Han har utbildat sig till nätverkstekniker. Och jag har träffat på många som haft kökschefspositioner och nu skolar om sig för att göra annat. Jobben finns ju inte.

Hur ser du på möjligheterna att rekrytera till The Wood Hotel?

– Ja du, Skellefteå … Det är låg arbetslöshet där. Stan tokväxer ju. Vi behöver få in mycket arbetskraft och jag hoppas att det är fler än jag som vill flytta upp. Jag behöver vassa bestick i lådan.