Annons

”Jag är väldigt besviken på politikerna”

zoom Det bästa som kunde hända besöksnäringen just nu är sänkta<br />
 skatter för att kunna anställa, säger Visitas vd Jonas Siljhammar. Foto: Besöksliv
Det bästa som kunde hända besöksnäringen just nu är sänkta
skatter för att kunna anställa, säger Visitas vd Jonas Siljhammar.
Foto: Besöksliv
SOMMARINTERVJUN. Kompetensförsörjning och regelförenkling är de två frågor som toppar agendan i årets upplaga av Almedalsveckan för Vistas vd Jonas Siljhammar. Efter ett och ett halvt år på jobbet är han mer än redo att ta strid för en besöksnäring med färre och enklare regler där det också blir lättare att anställda.
Annons

Vilket är ditt viktigaste uppdrag som vd för Visita?

– Att se till att vi hela tiden ger så mycket medlemsnytta som möjligt, att se till att vi gör rätt saker och hela tiden har medlemmarnas bästa för ögonen.

Du var tidigare vd för företaget Compass Group. Vad är mest annorlunda med att vara vd för en branschorganisation? 

– Framför allt är det ju mätbarheten, i mitt tidigare jobb var jag van att mäta per dag och vecka. Påverkansarbete är svårare att mäta och innebär längre processer. Men visst har vi mätbara resultat – ett positivt är att vi växer snabbt. Under första halvåret 2019 har vi fått nästan 400 nya medlemmar.

Visita finns på plats i Almedalen även 2019. Vilka frågor är prioriterade?

– Huvudfrågorna är kompetensförsörjning och regelförbättringar. När det gäller kompetensförsörjning handlar det även om vad vi själva kan göra för att få fler att stanna i branschen. Vi måste sluta se oss själva som ett första instegsjobb och börja prata om möjligheterna till en livslång karriär. Samtidigt vill vi se till att det finns bra skolor och en kvalitativ utbildningsmöjlighet.

Regelförbättringar toppade agendan även 2018. Har något förändras?

– Nej, verkligen inte. Jag är väldigt besviken på politikerna. Det handlar inte bara om den senaste mandatperioden utan arbetet har gått åt fel håll sedan 2010. Det måste bli enklare att driva företag över lag i Sverige och i besöksnäringen i synnerhet.

Personalliggaren har varit en het fråga som nu är under utvärdering. Vad innebär det?

– I bästa fall inser ansvariga politiker hur ineffektivt systemet är och att följden blir att personalliggare försvinner. Ett bra första steg hade varit att åtminstone ta bort de senaste tilläggen som kräver att även ägare och deras barn registreras. Sedan personalliggare och certifierade kassaregister infördes har företag drabbats av en halv miljard kronor i avgifter. Ofta har straffavgifterna berott på slarv eller okunskap, så utvärderingen är välkommen.

Hur får ni makthavarna att lyssna i Almedalen?

– Vi kommer ha våra kockdueller där politiker lagar mat tillsammans med meriterade kockar och vi passar på att ställa frågor. Sen har vi i år satsat på möten i mindre grupper, till exempel har vi bjudit in dem som vi verkligen vill få att lyssna till särskilda informationsmiddagar.

Vilka kockar och politiker får vi se laga mat och frågas ut i år?

– Både statsråd och riksdagsledamöter duellerar. Några namn är utbildningsminister Anna Ekström (S), landsbygdsminister, Jennie Nilsson (S), och Lars Hjälmered (M), näringspolitisk talesperson. Kockarna är Markus Aujalay och Fredrik Eriksson.

Turismens årsbokslut för 2018 visar att svensk turism har ökat med 6 procent, vad är din kommentar till det? 

– Det är helt fantastiska siffror som visar hur viktig besöksnäringen är.

Näringsminister Ibrahim Baylan har under våren sagt att det ska tas fram en ny strategi för turism- och besöksnäringen under 2019. Vad hoppas du på här?

– Att det blir en tydlig satsning på besöksnäringen som kommer märkas ekonomiskt. Vi behöver en bra och säker infrastruktur så att våra besökare kan ta sig runt i landet, liksom en digital infrastruktur, och så behövs satsningar på att marknadsföra Sverige utomlands. Det måste märkas hur viktig näringen är för jobb, tillväxt och integration.

Vad anser du vore det bästa som kunde hända för besöksnäringen just nu?

– Sänkta skatter för att anställa. Det är alltid ett stort åtagande att anställda och extra stort att anställda dem som saknar full eller rätt utbildning. Att fyra av tio anställda inom besöksnäringen är utlandsfödda visar hur viktiga vi är som integrationsmotor.

 Varför ska vi turista i Sverige?

– Det är en hållbar och naturskön destination.

Vad gör du själv i sommar?

– Efter Almedalen ska jag byta sida och ta mig till norra Bohuslän där jag förhoppningsvis kan ta ut båten på en tur.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...