Annons

Jana och Alva från Borås segrade i Kockduellen

zoom Jana Issa och Alva Sigfridsson i köket under Kockduellen och tillsammans med Årets Kock Desirée Jaks efter prisutdelningen. Foto: Privat
Jana Issa och Alva Sigfridsson i köket under Kockduellen och tillsammans med Årets Kock Desirée Jaks efter prisutdelningen. Foto: Privat
NYHETER. Sveriges bästa högstadiekockar Jana Issa och Alva Sigfridsson tog förstaplatsen med en citrondoftande ravioli.
Annons

På Internationella engelska skolan i Borås är stämningen hög efter att högstadieskolans team vann Visitas matlagningstävling Kockduellen i slutet av förra veckan.

– Det känns helt fantastiskt, verkligen superkul att få ha varit med om, säger Alva Sigfridsson och får medhåll av Jana Issa:

– Ja, och det var nice att få träffa alla andra tävlande som var där.

Bra stämning

Båda är överens om att det var en väldigt bra stämning på plats under tävlingen och att det var extra kul att alla skolteam visade intresse för varandras arbete i köket.

– Alla var snälla och vi önskade varandra lycka till, säger Alva.

Trots den avspända stämningen var det ändå rejält pirrigt när det blev dags att presentera tävlingsbidraget.

– Eftersom vi var sist ut att presentera vår rätt så stod de andra och tittade på när vi gick fram, säger Jana.

– Det var lite läskigt, men vi försökte peppa varandra att andas och ta det lugnt innan vi ställde oss framför den stjärnspäckade juryn, fyller Alva i.

”Fint hantverk”

Vinnarrätten bestod av citrondoftande ravioli fylld med baljväxtfärs och spenat, samt en variation på rotfrukter, chips på grönkål och crust på panko- och västerbotten.

Årets Kock Desirée Jaks var en av jurymedlemmarna och konstaterade i en kommentar att vinnarrätten var ”elegant, smakrik och detaljrik”.

Jenny Kvick, juryns ordförande och köksansvarig på Restaurangakademien, kommenterade rätten med orden: ”balanserade smaker och ett väldigt fint hantverk”.

Förutom själva presentationen inför den respektingivande juryn, var tiden en utmaning under tävlingen.

– Det var svårt att hinna få till raviolin på en timme. Därför kändes det extra kul att vi ändå klarade det, säger Alva.

Kontakt med näringslivet

Angelica Fransman, hemkunskapslärare på Internationella engelska skolan i Borås, ser på deltagandet i Kockduellen som ett bra tillfälle att erbjuda eleverna kontakt med näringslivet.

– Vi vill visa vad framtiden kan ha att erbjuda. Att delta i Kockduellen ger fina erfarenheter och får eleverna att växa.

Skolan har varit med i Kockduellen flera gånger tidigare och i år var första gången ett av skolans lag gick till final.

– Nu när vi har vunnit hela tävlingen är det många av  sjundeklassarna som säger att de redan ser fram emot att vara med när de kommit upp i nian, säger Angelica Fransman.

Vill du bli medlem i Visita?
Vi hjälper svenska företag inom besöksnäringen. Läs här om fördelarna med att vara medlem!
Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...