Annons

”Ju tydligare och tidigare besked vi kan få desto bättre”

zoom Foto: Pressbild/Colourbox
Foto: Pressbild/Colourbox
NYHETER. Besöksnäringen väntar desperat på besked om sommarresandet. Om läget förblir oförändrat för inhemskt resande kan 41 miljarder svenska turistkronor gå förlorade.
Annons

Beskedet om sommarturismen som skulle lämnats av Folkhälsomyndigheten i fredags sköts fram. Förhoppningsvis kommer ett, – av både besöksnäring och semestersugna svenskar,- efterlängtat besked i veckan.

En sommar med fortsatta restriktioner för Sverige och med utebliven utländsk turism är ett katastrofalt läge för företagen, säger Vistas vd Jonas Siljhammar.

– Ju tidigare besked och ju tydligare besked vi kan få desto bättre är det givetvis. Risken är annars att det blir en lång utdragen period då folk väntar med att boka sina semesterplaner. Det tar ju tid att återanställa och öppna upp en verksamhet. Vi hoppas att svenskarna vågar börja boka svenskt för att ge lite framtidstro åt besöksnäringen och vi hoppas så klart också att utländska besökare kommer till Sverige igen inom kort, säger Jonas Siljhammar.

Den svenska turismkonsumtionen uppskattas, enligt Visitas beräkningar, minska med 76 procent om nuvarande läge kvartstår, vad skulle det innebära för besöksnäringen?

– Läget är mycket allvarligt och vi riskerar i värsta fall massarbetslöshet då så många som 80 000 jobb är i farozonen till följd av coronakrisen. Till det riskerar vi en konkursvåg och att upp till 9 000 företag riskerar att försvinna. Därför måste det till förlängda och förstärkta åtgärder från politiken om inte stora delar av besöksnäringen ska gå under.

Vi är inne i juni nu och svenskar börjar planera sin sommar, märker ni av någon lättnad bland medlemmarna, eller råder samma oro? 

– Det råder fortfarande mycket stor oro inom hela besöksnäringen; hotellen och konferensanläggningarna står i praktiken tomma, restaurangernas intäkter har störtdykt. Stora evenemang som Storsjöyran i Östersund, Almedalsveckan i Visby och Gothia cup i Göteborg ställs in vilket slår stenhårt mot dessa och många andra orter. Det är också ett stort frågetecken kring nöjesparkerna inför sommaren. Vi kräver därför att politikerna visar upp en mer positiv och konstruktiv inställning här. Vi ser ju nu att t ex nöjesparker öppnar i våra grannländer.

Vilken är mest angelägen – den svenska eller utländska turismen?

– Både den inhemska och den utländska turismen är oerhört viktig under sommaren. Om det inte kommer några utländska besökare i sommar så riskerar vi att tappa så många som 9 miljoner gästnätter. Till det kommer att svenskarna avvaktar med att boka sina semesterplaner då beskeden kring de inhemska reserestriktionerna är både luddiga och motstridiga. Det är en mindre katastrof för vår bransch.

 Vilken typ av stödåtgärder skulle krävas i fall det skulle bli det mest pessimistiska utfallet?

– Vi har välkomnat de åtgärder som regeringen och dess samarbetspartier presenterat hittills, men det är oerhört viktigt att dessa stödprogram förlängs och förstärks. Omställningsstödet måste på plats så snabbt det går och gälla för fler månader än mars och april.  Vi behöver snabbt få besked om vad som gäller för det inhemska resandet så att företagen inom besöksnäringen kan börja förbereda sig och så att människor kan våga börja boka upp sina semestrar.