Annons

Kvinnor inom svensk gastronomi hyllades på Stellagalan

NYHETER. Saori Ichara, Liv Sandberg och Malin Söderström var några av vinnarna i första upplagan av Stellagalan som premierar de bästa kvinnorna inom svensk gastronomi. Under ledning av skådespelaren Sissela Kyle presenterades vinnarna på restaurang Gondolen i Stockholm.
Annons

Stämningen var på topp när 250 kvinnor från mat- och restaurangbranschen samlades på Gondolen i Stockholm för att utse premiärvinnarna av Stella-priset i nio kategorier. Galan, som initierades 2017 av bland andra Anette Rosvall och Lotta Bonthelius, vill lyfta fram de mest framstående kvinnorna inom svensk gastronomi.

Efter en varm fördrink på terrassen serverades en tallrik med miniatyrer av råbiff, spetskålsrulle, tartelette med friterad kronärtskocka, samt en rökt avokado med syrad fänkål inne på restaurang Gondolen.

När mat och mingel var avklarat intog kvällens konferencier Sissela Kyle scen och presenterade, tillsammans med respektive juryordförande, vinnarna i tävlingens nio kategorier.

Bagaren Maria Printz från Stallarholmen, kocken Saori Ichihara från Ichi i Stockholm, och servis Sara Simu från restaurang Luppioberget i Tornedalen, var några av dem som under musik och jubel fick komma upp och ta emot diplom.

Krögaren Anna Lallerstedt, som upplät sina lokaler åt galan, höll ett kort tal om att pappa Erik, när han öppnade krogen 1994 säkert inte hade kunnat drömma om att den skulle husera en gala med, 250 kvinnor i lokalerna.

”Han är avundsjuk över att inte få vara med, men det är dags för kvinnor att ta plats på scen”, sa Anna Lallerstedt.

Kvinnors tur att ta plats, och vikten av kvinnliga förebilder löpte som en röd tråd under kvällen och i pristagarnas tacktal.

”Jag är så glad över att få uppleva någonting som kommer att gå till historien, för det är nu som vi kommer att börja springa om alla de som har haft ett sådant försprång”, sa bartender Josephine Sondlo på scen.

Årets Stella-kock Saori Ichihara tackade för tillfället och för uppmärksamheten.

”Jag är så lycklig över att få träffa så många fantastiska kompisar och kollegor igen. Jag hoppas att alla som är här känner sig glada och lyckliga över att få jobba i den här branschen”, sa Saori Ichihara.

Se motiveringar för de olika vinnarna här.

 

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...