Annons

Julborden ned 90 procent

zoom
NYHETER. Julborden var sista hoppet om ett uppsving i intäkter efter ett nattsvart år för restauranger- och konferensverksamheter. Men även julbordstraditionen uteblir 2020, visar en ny undersökning.
Annons

Endast en av tjugo uppger att de ska äta julbord i privata sammanhang i år. Det är minskning med 90 procent jämfört med hur många som åt julbord förra året. Det visar en Novus-undersökning som Visita låtit göra bland svenskarna. Och ännu färre – 3 procent – uppger att de kommer bli bjudna på julbord av sin arbetsgivare.

– Regeringens restriktioner har i praktiken tagit död på julbordsmarknaden. Många restauranger är helt inriktade på julbord i december så för dem innebär det att nästan alla intäkter har försvunnit, säger Thomas Jakobsson, chefekonom på Visita.

För många restauranger är december årets viktigaste månad, bland annat tack vare julborden. I år försvinner stora delar av de här viktiga inkomsterna och december ser nu ut att bli en katastrof.

– En del restauranger hade hoppats att julborden skulle bli en andningspaus efter nio månader av pandemi. Ni blir det precis tvärt om. Nu ökar risken för fler konkurser och förlorade jobb, säger Thomas Jakobsson.