Annons

Julvärdskap med inslag av matlagning

zoom Tareq Taylor är julvärd i SVT under julen 2021. Foto: Janne Danielsson/SVT
Tareq Taylor är julvärd i SVT under julen 2021. Foto: Janne Danielsson/SVT
PÅ NYTT JOBB. “Kul, vänligt, generöst och inbjudande. Och så lite överraskningar, mycket möjligt med inslag av mat”. Det, men inte mycket mer, kan matprofilen Tareq Taylor avslöja kring planen inför sitt kommande julvärdskap på SVT.
Annons

Frågan om rollen som SVT:s julvärd – en tradition som började med Bengt Feldreich 1959, – kom helt oväntat. Tareq Taylor som satt i bilen, behövde stanna till och återhämta sig under några minuter.

– Det känns väldigt stort och hedersamt. I mina jular har julvärden alltid funnit med och när ljuset tänts i rutan har julen börjat på riktigt. Och även om julens fokus ligger på umgänge, så har TV:n alltid fått stå på lite grann i bakgrunden. Kalle och Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton är klassiker jag inte missar, säger Tareq Taylor.

Kock har Tareq Taylor arbetat som sedan 1980-talet. Han drev under flera år Slottsträdgårdens Kafé och Restaurang Trappaner i Malmö innan att öppnade sin nuvarande  restaurang och matstudio Kockeriet i samma stad.

Aktuell med kokbok om grytor

För allmänheten – den nationella liksom internationella – är matprofilen dock mest känd för sin programserie “Tareq Taylors nordiska matresa” som sänts i över 100 länder världen över.

Därtill har han även givit ut sju böcker på mattema och i dagarna släpps hans åttonde. “Middag i en gryta” blir en uppföljare av hans tidigare kokbok “Mat på en plåt”.

– Grytor har alltid varit en favoriträtt. De är så bra för de sköter sig själva och medan de puttrar kan man göra andra saker. Och så kan de lagas i förväg och smakar dessutom ofta bäst när de fått stå någon dag eller två, säger Tareq Taylor om boken som innehåller recept på grytor från hela världen – från malaysisk laksa till svensk kalops.

Hur firar du jul vid sidan av julvärdskapet?

– Jag firar två julaftnar; en med de allra närmaste den 24:e och en med hela släkten den 26:e. På själva julafton blir det rätt traditionellt julbord med sill, dansk ribbestek, rödkålssallad, “ris à la Malta” osv. På annandagen är det kalkon som gäller, en tradition som jag fört vidare från min morfar som var britt. För mig handlar juldagarna om matlagning och umgänge.