Annons

Kalix satsar på den hårt drabbade besöksnäringen

zoom
"Vi vill synliggöra utbudet i Kalix", säger Birgitta Larsson, näringslivschef på Kalix kommun. Foto: Oliver Åström/Privat
NYHETER. Kalix kommun ska anställa en destinationsutvecklare för att få fart på besöksnäringen och handeln igen. Målet är att tillsammans med berörda branscher driva utvecklingsarbetet framåt.
Annons

Under pandemin har besöksnäringen och handeln varit två hårt drabbade branscher. Så även i Kalix. Nu påskyndar kommunen planerna att satsa på utveckling av Kalix centrum och besöksnäringen genom att anställa en destinationsutvecklare.

– I och med pandemin ser vi ett ökat behov av att kraftsamla för att tillsammans utveckla både handel och besöksnäring, två branscher som är väldigt beroende av varandra. Vi behöver en resurs som kan driva det här arbetet framåt, säger Birgitta Larsson, näringslivschef på Kalix kommun.

Ökad internationell turism

Innan pandemin bröt ut såg man en stadig tillväxt av internationell turism i Kalix. Framför allt lockar den exotiska vinterturismen turisterna norrut.

– Det är främst turister från Asien, men även turister från vissa europeiska länder hittar hit. Nu hoppas vi att en vändning i den här pandemin snart är på väg, bland annat till följd av vaccinationerna, och då behöver vi ha en plan för hur vi snabbt kommer igång.

”Vi vill synliggöra utbudet”

Utöver rekryteringen av destinationsutvecklaren kommer kommunen också att sätta ihop en arbetsgrupp bestående av fastighetsägare samt företrädare för handel och besöksnäring. Arbetsgruppen och destinationsutvecklaren ska samverka för att skapa fler gästnätter, öka turismomsättningen och minska antalet outnyttjade lokaler i centrum.

– Förhoppningen är att den här nya tjänsten ska bidra till att få igång och driva en process framåt där flera aktörer samverkar för en hållbar besöksnäring och ett attraktivt centrum – både för besökare och för invånarna som bor här. Vi vill få igång och synliggöra utbudet i Kalix, säger Birgitta Larsson, som menar att målet är att kunna tillsätta den nya tjänsten före sommaren.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...