Annons

Kasper Kleihs är Årets Konditor

zoom Kasper Kleihs tog hem titeln Årets Konditor 2021. Foto: Pressbild
Kasper Kleihs tog hem titeln Årets Konditor 2021. Foto: Pressbild
NYHETER. Stor hantverksskicklighet och precision i världsklass – det ingick i vinnarmotiveringen när Kasper Kleihs tog hem titeln Årets Konditor 2021. Temat för tävlingen var i år fenomen vilket han tolkade genom att utforma bakelserna, tårtan och desserten som olika väderfenomen.
Annons

I fredags gick Årets Konditor av stapeln och de fem finalisterna skulle i tre moment tolka temat fenomen. Det resulterade i en färg- och smakexploderande dag där bakverk, tårtor och desserter förknippades med allt ifrån den grekiska mytologin till glitter, bubblor, rymden och väder.

Tävlingen bestod av tre delar. Under begränsad tid skulle de tävlande skapa tre bakverk, en tårta och en dessert där allt följde den tolkning de gjort på temat. Med motiveringar som stor hantverksskicklighet och precision i världsklass tog Kasper Kleihs hem vinsten.

Grattis till vinsten, hur känns det?  

– Tack, det känns fantastiskt och helt underbart. Jag har tävlat en del tidigare, i kocklandslaget till exempel och det här blir ju en helt annan grej eftersom det är mer individuellt.

Kasper Kleihs valde att tolka temat med olika väderfenomen. Det första han tänkte på var regnbågen och en kittel full av guld vilket han tolkade genom småländska blåbär vilket för honom är skogens guld. Även ljusfenomen som norrsken och halo speglas i bakelserna och med smaker som hasselnötter, hallon, citron och pistage.

Kasper Kleihs har lagt mest tid på processen att arbeta fram bakelserna och desserten. Men trots ett gediget arbete inför tävlingen vet han att det alltid kan hända oförutsedda saker i tävlingsögonblicket.

– Man får bara tänka ut en lösning och ta på sig de snabba skorna om det väl skulle hända något, säger Kasper Kleihs.

När han tävlade i semifinalen var han så nöjd med just tårtan att han valde att jobba vidare med samma tolkning. Den efterliknar en storm där formen av vattendroppar delar upp den i tio bitar in mot mitten där en tromb gjord på socker sträcker sig uppåt och enligt honom själv blev den riktigt bra.

Desserten är utformad som en cyklon och är en tolkning av något så traditionellt som en äppelpaj – men lite mer avancerad.

– Jag ville göra en varm dessert och när den var klar, det var då jag kände att vinsten var nära.

Varför tror du att just du vann?

– Jag hade en tanke bakom hela temat som inte bara rörde sig om hur de så ut utan om hela presentationen och smakerna. Allt spelar nog stor roll. Sen är det nog hela mitt arbetssätt och hur jag har blivit upplärd i hur jag jobbar strukturerat, jag samlar nog mycket poäng genom hur prydligt jag jobbar.

Du jobbar på Etoile i vanliga fall, hur ser dina arbetsuppgifter ut där?

– Jag är anställd som kreativ skapare, vilket innebär att jag jobbar med att ta fram och utveckla desserter. Jag jobbar lite med produktionen också, men mest är det att hitta och testa nya smaksäkra grejer.

Kasper Kleihs säger att det nytänkande arbetssättet i att testa nya tekniker och kombinationer är en stor del till varför det är så roligt att jobba med bakverk och desserter. Men det absolut bästa är reaktionen hos de som smakar.

– Det finns inget bättre än att väcka känslor hos folk, eller nu när juryn kommer fram och uttrycker att det är så gott. Det är det bästa, säger Kasper Kleihs.