Annons

Kent-turism är Eskilstunas nya melodi

zoom S:t Eskils Gymnasium där bandet bildades är en hotspot under vandringen i Eskilstuna.
S:t Eskils Gymnasium där bandet bildades är en hotspot under vandringen i Eskilstuna.
NYHETER. En vandring i Kents fotspår – det lockar turister till Eskilstuna från hela Sverige. – Musik är en del av stadens själ och DNA och Kent har en stor del i den bilden, säger Martin Roos, vd på Destination Eskilstuna.
Annons

I mars 2016 släppte Kent en tvetydig video där många fans fruktade det värsta – att bandet skulle splittras. Dagen därpå bekräftades uppbrottet som blev förstasidesstoff i pressen.

I Eskilstuna har det länge pratats om att uppmärksamma Kent och dess storhet.

– I samband med att de lade ner gjordes ett par reportage i media om Kents historia. Då väcktes tanken på att göra en Kent-karta med utmärkta sites där man själv kan besöka platserna, säger Martin Roos, vd på Destination Eskilstuna och tidigare manager för Kent.

 

Svartklubb väcker intresse

Under sommaren och framöver kan man nu uppleva historien om Kent till fots, runt om i staden. Vandringen är uppmärkt med plaketter med bokstaven K ingraverat. Om det är det slags blandning mellan K-märkta och Kent-märkta platser?

– Ja, så kan man se det. Kent är ju både kult och historia, säger den lokala nöjesprofilen Rocco Gustafsson som hjälpt till att märka upp platserna.

– Störst intresse väcker platserna vid S:t Eskils Gymnasium, där bandet grundades. Platsen för den gamla svartklubben Max 500 brukar också vara av stort intresse.  

Vissa hardcorefans jag talat med säger att de håller sig borta från Kent-satsningar eftersom de vill undvika att ”strö salt i såren”. Finns det en risk att er satsning ligger för tätt inpå Kents avsked?

– Det är möjligt, men det stora intresset talar sitt eget språk. Kent-vandringen handlar inte bara om bandet utan mycket om en stad i förvandling, hur det var att växa upp i Eskilstuna på 80- och 90-talet, säger Rocco Gustafsson.

 

Vill skapa minnesmärke

Många av besökarna som testat på Kent-vandringen kommer från andra städer, däribland Stockholm, Örebro, Malmö, Gävle och Karlstad. En tänkbar framtida besökare är Sandra Sternad Fackel, ett fan som älskar Kents musik och texter.

– Jag gick på två av de sista spelningarna, inklusive den absolut sista, och grät floder. Sedan dess har jag lyssnat ganska mycket på dem, säger hon och hyllar satsningen.

– En grymt bra idé. Jag kommer garanterat att gå vandringen tillsammans med ett par kompisar någon gång framöver. Jag ska bara ta mig tid att åka från Göteborg till Eskilstuna.

För Destination Eskilstunas lär det bli mer Kent-turism i framtiden.

– Jag vet att det finns en del initiativ både medborgare, fans och kommun att på något sätt skapa ett ordentligt minnesmärke över Kent, så vi har nog bara sett början på hyllningen av ett av Sveriges största band genom tiderna, avslutar Martin Roos.