Annons

Klart spår för nattåg till 2020

zoom
NYHETER. Nattågen fortsätter att trafikera Övre Norrland fram till år 2020. Det efterlängtade beskedet gav Trafikverket idag. 
Annons

När SJ i våras beslöt att lägga ner det reguljära nattåget till Jämtland ledde det till starka reaktioner. 56 482 människor skrev på Svenska Turistföreningens protestlistor mot beslutet. Nu är föreningens vd Magnus Ling glad över Trafikverkets besked om att det kommer fortsätta gå två nattåg per dygn till Övre Norrland fram till 2020.

– Lika frustrerande som det varit att behöva slåss för något som borde vara självklart, lika glädjande är det att se att det stora engagemanget som STF:s namninsamling visar har fått gehör.

Debatter, seminarium och dialog

Det är mycket arbete som ligger bakom beslutet om att nattågen blir kvar. Vid förra upphandlingen gav Trafikverket en rad aktörer i uppdrag att under namnet Marknadsgruppen verka för att öka resandet med nattågen. I gruppen ingår bland annat Swedish Lapland Visitors Board. Vd Erica Mattsson berättar om ett intensivt arbete och en nära dialog med Trafikverket.  

– Skillnaden mot vid förra upphandlingen är stor. Det har skett ett jätteskifte där det är tydligt att Trafikverket ser besöksnäringen som en tydlig och viktig remissinstans och har varit öppna för en dialog.

Besöksnäringens parter i Marknadsgruppen har tagit hotet mot nattågen på största allvar.

– Trafikverket har ju en budgetram, där kostnaderna ökat men inte ramen, säger Erica Mattsson.

Är du lugn inför upphandlingen 2020?

– Först och främst för vi ju kontinuitet nu och det är precis vad besöksnäringen behöver. Inte minst häruppe där vi har en stor internationell marknad. Så vi har lugn till 2020 – och då kan det råda helt andra förutsättningar. Då kanske det ska finnas fyra nattåg!

Tillväxt i glesbygd

Visita välkomnar också beskedet och påminner om att nattågen till Övre Norrland är mycket viktiga för att besöksnäringen ska kunna leva och utvecklas.

– Ska Sverige klara klimatmål måste vi ha väl fungerande och pålitliga transporter, säger vd Eva Östling. Tåg är ett komplement som efterfrågas, särskilt av besökande barnfamiljer. Dagens besked ger vår näring förutsättningarna att bygga vidare på den Norrländska utbudet. 

Många spelare har kommit tillbaka

Många spelare har kommit tillbaka

Efter pandemin har de spelande gästerna hittat tillbaka till Vegas och antalet nya spelare har ökat markant. I år har ungefär 30 000 nya spelare registrerat sig hittills och störst är ökningen bland 18–30-åringarna...