Annons

Knivskarp konkurrens – kampen om Årets Kock igång!

ÅRETS KOCK. Åtta kockar. Fem timmars matlagning. Men bara en kan bli Årets Kock. Kampen om vem ska ta hem Sveriges största matlagningstävling har börjat på Malmö Arena.
Annons

Storfavoriten Johan Backéus var först ut i kök nummer ett. Han är veteran i den här tävlingen och har landat flera bra placeringar tidigare – men aldrig vunnit. 

– Det är skönt att gå ut först och få sätta ribban, säger han.

Martin Hansen tävlar på hemmaplan och har hitintills fått motta störst jubel. Men snackisen är att det kommer att vara en jämn och tuff tävling. 

Grön trend med vego

Den största nyheten för tävlingen i år är det vegetariska tävlingsmomentet, berättar Hanna Halpern, general för Årets Kock.

Förra veckan, när Alexander Sjögren tävlade i Bocuse d’Or i Lyon, var även där den gröna trenden stark. En av tävlingsrätterna var nämligen helt vegansk. Och nu tar Årets Kock ett steg i samma riktning. I den första tävlingsuppgiften ska kockarna skapa fem smårätter av grönsaker, varav minst två av dem ska vara varma. Alla rätterna ska vara helt vegetariska men ägg, mejeri och ost är tillåtna.

Det kommer bli en utmaning för juryn som ska äta sig igenom 40 olika tävlingsbidrag – för bedömning.

– Tävlingsuppgiften ligger helt rätt i tiden och är en utveckling av förra årets ena tävlingsuppgift, då 50 procent av det som presenterades på tallriken skulle bestå av grönsaker som balanserade proteinet. I årets tävling har Årets Kock tagit uppgiften ytterligare ett steg och har helt uteslutit proteinet, säger kocken Jonas Dahlbom.

Bara män i final

Tävlingsmoment två är huvudrätten, i år är med råvaran fasan.

Åtta av åtta finalister är män och majoriteten har tävlat förut. Tidigare har Årets Kock arbetat aktivt för att få fler kvinnor till tävlingen, bland annat genom en kampanj där man fått tipsa om bra kandidater. 

Finns det någon ny plan för att få en mer jämn avvägd könsfördelning nästa år?

– Vi har hela tiden något fler kvinnliga sökande och ständigt fler som nominerar och nomineras till Karin Franssons mentorpris. Det är definitivt på gång, säger Hanna Halpern.

Klockan 16:30 börjar prisutdelningen. Dagens konferencierer är kocken Tareq Taylor, krögare på Kockeriet och komikern Nour El Refai. Tävlingen livesänds HÄR. 

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...