Annons

Kock-EM på högvarv – Sjögren lagar med fokus

NYHETER. Läktaren är klädd i flaggor och det kryllar av fans – och på golvet framför tävlingsbåsen trängs kockrockarna. Kock-EM är i full gång i Budapest. Sist ut på andra tävlingsdagen är svenske Alexander Sjögren som på dryga fem timmar ska försöka laga sig ända till VM i Lyon nästa år. 
Annons

– Ååååååååååhej!, ropar team Sweden och slår knogarna mot varandras i en uppeppande gest.

Alexander Sjögren har just intagit bås nummer 10, granne med Danmarks kandidat Morten Falk. Ropen från den svenska hejarklackens läktare ville aldrig ta slut när hans startskott ljöd klockan 10:00 under onsdagsmorgonen.

– Han är lugn och känns organiserad. Jag har sett honom mycket under tiden fram tills nu och jag tycker att han har ett helt annat fokus, säger kocken Martin Brag på framför tävlingsbåset.

Över 100 personer förväntas inta den svenska läktaren under dagen. En ganska så diger skara för en EM-tävling, säger Frida Rönnlund, projektledare för Svenska Bocuse d’Or Akademien.

Plockade örter hela natten

I publiken finns också regerande svenske EM-mästaren Tommy Myllymäkis commis, Albin Edberg, som numer får räknas som luttrad i Bocuse-sammanhang. Han berättar att han spenderat hela natten utan sömn med att plocka örter inför dagens tävling.

De tävlande har 5 timmar och 35 minuter på sig att inledningsvis laga en fiskrätt för 14 personer med odlad stör som också ska innehålla en hemlig krydda kandidaterna få reda på samma dag. Körvel är dagens fiskkrydda som Alexander Sjögren ska laborera med.

Englands fat liknade Myllymäkis

Därefter kommer kötträtten vars tilldelade huvudråvara är höft och sadel av kronhjortskalv. Rätterna bedöms av en 10-mannajury för fiskrätten och en för kötträtten. Dagens snackis är Englands köttfat liknat en dåliga kopia av Myllymäkis segerrätt från 2014.

Alexander Sjögren har spenderat månader med provupplagningar. Samma råvaror och små finjusteringar. När Besöksliv träffade honom nyligen berättade att han börjat bli något trött på upprepningen.

– Jo, lite trött på råvarorna är jag om jag ska vara helt ärlig. Det finns vissa moment som varit med längre och som man tröttnar på, sa han då.

Två ikoner slås samman för att revolutionera hotellbranschen

Två ikoner slås samman för att revolutionera hotellbranschen

När Amet & Partners och italienska världsaktören La Bottega slår sina påsar ihop bildas en ny jätteaktör. AMEGA LAB har som mål att omdefiniera upplevelsen av bekvämligheter