Annons

Kock med potential – Rod Pérez är årets Rising Star

zoom Rod Pérez får White Guides utmärkelse Årets Rising Star.
Rod Pérez får White Guides utmärkelse Årets Rising Star.
KARRIÄR. Det var Jamie Oliver som fick Rod Pérez att i tonåren vilja bli kock. Tänk om han vetat då att han skulle få servera Justin Timberlake lax och bli influgen till Jordanien för att laga mat åt kungen. På hemmaplan har den 27-årige kocken hunnit med att jobba på stjärnkrogar, tävla med kockeliten och i år få utmärkelsen Rising Star.
Annons

När Besöksliv når Ekstedts köksmästare Rod Pérez är han ute i naturen i Nacka och plockar enris till restaurangen. Det knastrar lite i luren.

–Hur det kändes när jag fick veta? Jag blev riktigt förvånad.

Jamie Oliver väckte intresset

Man skulle nästa kunna säga att allt är tack vare kocken Jamie Oliver. Annars hade inte White Guide, som står bakom priset Årets Rising Star, gjort samtalet häromdagen och berättat att de gett Rod Perez utmärkelsen.

Genom Jamie Olivers tv-program som rullade om eftermiddagen när han kom hem från skolan fick han upp ögonen för kockyrket. Ett sportlov fixade han praktik på en kompis till en kompis föräldrars restaurang – och blev ”helt hooked”. Valet av gymnasieinriktning var given.

 

Hur var det efter skolan – var det lätt att få jobb?

– Jag jobbade medan jag gick i skolan, så ja, det var det. Jag var nära att hoppa av utbildningen. Det var inget fel på skolan men jag kände inte att jag lärde mig så mycket mer efter att ha varit ut och jobbat och lärt mig massor och sen kom jag till ett skolkök och fick stå bredvid femton helt ointresserade elever.

 

Vilket var ditt första jobb efter utbildningen?

–Tössebageriet. Jag var där i cirka ett halvår. Jag gjorde tårtor och bakelser och semlor ibland.

 

Men konditorsvängen lockade inte mer sedan?

–Hela anledningen till att jag jobbade där var för att jag tävlade med Juniorkocklandslaget och gjorde desserterna. Och jag höll på med det lite sedan, på Lux när de hade sitt bageri.

 

Har du några bra tips till andra unga aspirerande kockar?

–Jobba hårt. Det lönar sig i längden. Men jobba heller inte ihjäl dig. Var öppen och ta alla chanser att lära. Sänk garden och strunta i att försöka bevisa att du redan kan en massa saker.

 

Om du jämför kock- och köksmästarrollen. Vad har utvecklat dig till där du är idag?

–Jag måste forma sin egen idé på ett annat sätt som köksmästare. Jag får min egen frihet att skapa det jag själv tänker än att göra det jag blir tillsagd. Det är mycket ansvar i den här rollen, på både bra och dåliga dagar så har jag allt på mina axlar. Även fast jag inte är på plats dygnet runt så är jag delaktig i allt.

 

Hur nära jobbar du med Niklas Ekstedt?

–Han är namnet utåt, ledaren och ägaren till restaurangen. Jag sköter den dagliga driften och sedan kommer vi överens om nya kreativa förslag. Vi har ett jättebra samarbete där vi båda litar på varandra.

 

Ni har rest en hel tillsammans. Berätta!

–Vi har gjort middagar tillsammans utomlands, till exempel i Köpenhamn och i Jordanien. Vi lagade mat hemma hos kung Abdullah II. Det var en födelsedagsmiddag. Vi trodde de skojade när de ringde till restaurangen. Vi undrade när kungen skulle komma förbi och äta men de svarade ”nej ni måste komma hit”. Så då gjorde vi det. De var tjugo personer.

 

Vad lagar man till kungen av Jordanien?

– Han älskar kött, entrecôte, oxfilé och biff. Fast vi gav honom lite fisk och skaldjur också. Det var ganska overkligt men han var jättetrevligt och det var en avslappnad stämning på middagen.

 

Vem är den mest kända gästen ni haft på Ekstedt under din tid?

–Justin Timberlake.

 

Vad beställde Justin Timberlake?

–Du kommer aldrig tro mig. Han hade med sig en hel lax som de hade fiskat. Den var typ halvfryst. De sa att de skulle vara sex personer och så kom de 18 stycken. De fick laxen i alla fall.

 

Slutligen, hur skulle du beskriva ditt tänk kring matlagning?

–Det är en svår fråga. För under min tid på olika restauranger så jag har plockat upp vissa delar lite här och var från olika restauranger. Så min matfilosofi är en blandning av de ställen jag har varit på. Nu på Ekstedt är det mer platsen och tillgången till köket som sätter prägel på matlagningen. Det är som ett vanligt restaurangkök men vi har ju ingen ugn som man kan sätta på 220 grader. Annars är min mat god, härlig, och lätt att förstå.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...