Annons

Kock-VM:s Alexander Sjögren ”Jag har gjort mitt bästa”

BOCUSED’OR. Nu återstår bara väntan. Alexander Sjögren har lämnat in sina två tävlingsrätter. ”Jag är supernöjd med min insats”, säger den svenske kandidaten.
Annons

Mitt i ett sorl av franska röster stiger svenska stämmor: ”Oskarshamn!, Oskarshamn!, Oskarshamn!”. Alexander Sjögren har precis avslutat sina 5 timmar och 35 minuter i kök nummer ett.

Jag jagar domarnas ansiktsuttryck efter att fått tips från Tommy Myllymäki, som också sitter i årets jury för bästa commis.

Jury av stenansikten

–Man kollar deras ansiktsuttryck och kan se ganska direkt vad de tycker. Om de lägger ner besticken snabbt, säger han.

Och Henrik Norström, Bocuse d’Or-presidenten som i år sitter i juryn för kycklingrätten, har bekräftat att man ganska snabbt kan avgöra om man vill äta vidare eller inte.

–Det mesta är gott. Men det är alltid ett par stycken rätter per gång som man undrar hur de tänkt kring, säger han.

Så nu står jag här och spänner ögonen i köttjuryn. Är norske Lars Erik Underthun en skeptiker eller är det där hans normala ansikstuttryck? Han tuggar nästintill aggressivt. Kamal Rahal Essoulami från Marocko inger ett mjukare intryck. Allra helst, enligt Myllymäki, vill man att jurymedlemmarna ska ställa sig upp när köttfatet kommer in. Det är ett gott betyg. Och vips! Finlands fat får den schweiziske domaren att dyka upp ur sin stol.

Efter att köttfatets innehåll fördelats på tolv tallrikar till juryn pustar Alexander Sjögren ut. En lång resa är över. I morgon får vi veta om det räckte till pallen eller inte.

Hur känns det?

–Jag är helt utpumpad. Trött. Men glad och nöjd med min insats. Jag har gett allt jag kunnat och det hade inte gått att vara bättre för mig.

Vad gick bäst?

–Veganfatet. Det blev bra och gick helt enligt planering. Rätten ska vara som en promenad i den svenska svamp- eller vinterskogen.

Alexander Sjögren berättar att på tallriken fanns tryffel och kronärtskocka som de två ingredienser de enligt tävlingsreglerna fick ta med hemifrån. Resten av råvarorna valdes från en grönsaksmarknad med 146 råvaror. I den svenska veganska rätten blev de valen därifrån till en dillgelé med ättika, syrad morot, jordärtskocka och en potatiskrokett med tryffel.

Tiden var knapp för att få ihop det hela.

–Det blev tajt. Jättetajt. Vi var i tid med veganrätten men kycklingen fick vi stressa ordentligt. Tyvärr blev vi tvungna att göra om garnityren i sista sekund.

Alexander Sjögren berättar hur de sent under måndagskvällen fick reda på att de inte själva tillåts lägga upp sås på tallriken. Och när väl maten från köttfatet ska läggas på tallrikar till juryn är det något som går snett med serveringspersonalen och tävlingens representanter.

–Jag vet faktiskt inte vad som hände. Det var flera saker som vi inte fick göra där och då. Men jag är ändå nöjd. Vi har inte skickat ut någon mat vi var missnöjd med och det skedde inga katastrofer.

Vad var din första tanke när ni väl serverat all mat?

–Jag andades ut och tänkte att ”det är över nu”. Jag kände mig tom.

Hur skulle du betygsätta din egen prestation från en skala på 1-10?

–Åtta.

Kommer du att tävla i Bocuse d’Or igen?

–Nej. Jag har lovat både mig själv och min sambo det.

…din sambo Julia som ska bli din fru i sommar?

–Ja det blir nästa projekt att kasta sig in i nu, ha ha. Det känns jättebra.

Hur ser dina planer ut nu? Du har pratat om att du vill öppna eget ställe?

–Det vill jag fortfarande. Men jag måste få landa i det här först. Drömmen och ambitionen finns där och det kommer att bli i Skåne, förmodligen Malmö men kanske Lund eller Österlen. Vi får se.

Under onsdagen 25 januari efter klockan 17:30 presenteras vinnarna i Årets Bocuse d’Or, Lyon.