Annons

Kocklandslaget i ”guldnivå” – siktar på revansch

zoom Kocklandslaget. Lagledare Fredrik Andersson i mitten, och Frida Bäcke, nummer fyra från höger. Deras varmrätt bestod av stekt ankbröst med champinjon fylld med anklår och anklever. Serverades med kålpudding, kålrotspuré, svartvinbärskräm samt anksky.
Kocklandslaget. Lagledare Fredrik Andersson i mitten, och Frida Bäcke, nummer fyra från höger. Deras varmrätt bestod av stekt ankbröst med champinjon fylld med anklår och anklever. Serverades med kålpudding, kålrotspuré, svartvinbärskräm samt anksky.
NYHETER. Efter två goda resultat i kalla och varma köket återstår nu bara väntan för det svenska Kocklandslaget. Konditorn Frida Bäcke är nervös men har en bra magkänsla. ”Det har gått superbra, alla i laget har fått leverera så om de önskat”, säger hon.
Annons

Årets tävling har temat ”Vägen tillbaka”. Det svenska Kocklandslaget kom sexa när de tävlade i OS sist och har behövt extra pepp och revanschlusta för årets  VM som avgörs i Luxemburg. Och hittills har det gått bra – guldnivå i både kalla och varma bordet.

På torsdag är dags för prisutdelning. Då kommer laget ha varit på plats i elva dagar.

Vad betyder guldnivå egentligen?

– Att vi har goda chanser på torsdag. Man kan hamna i brons, silver eller guldnivå och vi har guld i båda våra tävlingsmoment. På torsdag får vi veta poängen. Jag tror vi har en riktigt bra chans, inget har gått fel. Det känns bra i magen, säger Frida Bäcke som till vardags frilansar som konditor i Sverige och i Norge.

Du var med i OS-laget sist, och fick då ett resultat ni inte var så nöjda med.

– Vi hade ett bra lag då med och jag vet inte vad som hände. Vi fick guld i båda kategorierna även då men det höll bara till en sjätteplats. För mig har det här därför varit en revanschresa.

Med det sagt så har det svenska laget höga ambitioner. Totalt sett är det ett trettiotal länder som tävlar. Men tidigare år har svenska laget också lagat till en rad pallplatser. Då är det klart svårt att falla bakåt i placeringarna.

– Jag är nervös inför slutresultatet, säger Frida Bäcke.

Hur ska ni slå ihjäl tiden fram tills prisutdelningen?

– Idag tog vi en lång sovmorgon och så ska vi heja på Juniorkocklandslaget som har fått guldnivå i sitt första bord och som idag tävlar i varmköket.

Juniorkocklandslaget har i år fått testa nya regler kring det kalla bordet. Besöksliv har tidigare rapporterat om det momentet som bara är en skådebuffé täckt i gelé och som ingen jury äter. Något som det svenska Kocklandslaget protesterat mot.

– Juniorerna har fått testa ett ätbart buffébord i år och vi ska få det till OS. Hela laget längtar efter det. Det är ju det absolut roligaste när man bedöms på smaker och texturer.

Totalt utgör fem konditorer, sex kockar och en lagledare, Fredrik Andersson, Kocklandslaget. Nästa mål i sikte, efter torsdagens prisutdelning, är OS i januari 2020.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...