Annons

Kolmården räknar med nytt besöksrekord

zoom Christine Karmfalk, vd Kolmården.
Christine Karmfalk, vd Kolmården.
NYHETER. Kolmården inleder säsongen med ett stort påskfirande. "Suget efter aktiviteter runt högtider har ökat", säger vd:n Christine Karmfalk.
Annons

– Förra året hade vi besöksrekord. När vi började med påskfirande 2019 hade vi cirka 10 000 besökare och i fjol hade vi cirka 30 000, säger Christine Karmfalk, vd på Kolmården.

De högtider som Kolmården valt att lyfta är, förutom påsken, jul med konceptet Sagojul samt halloweenfirande. Där har besöksantalet tiodubblats, berättar hon.

– Vi ser definitivt att suget efter aktiviteter runt högtider har ökat. Vid premiären för halloweenfirandet 2018 hade vi 10 000 besökare och i fjol hade vi över 100 000. Just vid halloween är det inte så många som har fasta traditioner, vilket vi tror har bidragit till att så många valt att komma till oss för firande.

Sänker biljettpris

Under påskfirandet, som kommer att pågå i femton dagar, är det premiär för en ny Bamseteater ”Bamse och den kluriga uppfinnartävlingen”. Det blir påskdekorationer och aktiviteter för hela familjen. I år sänks biljettpriset dessutom under utvalda dagar.

– Vi har fyra prispunkter på biljetter som växlar i och med efterfrågan, det är så vi styr besöksantalet. Nu kommer vi även att sänka priset med 30 procent vissa dagar.

Som svar på frågan om de behövt höja priserna generellt med tanke på inflationen svarar Christine Karmfalk:

– Biljettpriserna för högsäsong har stigit något, men vi ligger ganska stilla där. När det gäller till exempel matpriserna så har de gått upp något, där behöver vi följa leverantörerna.

Anställer fler

Kolmården har nästan blivit en åretruntpark och har öppet mellan april till och med början av januari. Det gör att man nu satsar på att anställa mer personal.

– Vi har utlyst 30 nya tjänster och det känns väldigt roligt att kunna erbjuda fler åretrunttjänster, det behövs i branschen.

Ser över säkerheten

Efter schimpanskrisen i Furuviksparken har Kolmården sett över sina säkerhetsrutiner, men några stora förändringar har inte behövt genomföras.

– Vi känner oss trygga, vi har pratat med Länsstyrelsen och gått igenom rutinerna ordentligt. Vi har våra årshjul där vi ser över allt, men naturligtvis är det viktigt att lära sig av olika incidenter som sker. En sak som vi konkret sett över är att man ska kunna stänga av brandlarmet centralt, säger Christine Karmfalk och syftar till brandlarmet som inte gick att stänga av på Furuviksparken då det var för farligt för personalen att gå in i schimpanshuset.

– Det är viktigt att det kommer något gott ur kriser som sker och att lära av varandra, tillägger hon.

Kolmården har en före detta polis som ansvarar för säkerheten i parken sedan 2017.

– Det är vi väldigt trygga med. Våra djurvårdare arbetar efter säkra rutiner och nyutexaminerade djurvårdare jobbar aldrig med farliga djur.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...