Annons

Kolmårdens galna attraktion Wildfire nu invigd

NYHETER. År 2015 storsatsade Parks and Resorts för att få Bamse att trivas i hemtam miljö. I år är det Europas brantaste berg-och-dalbana i trä som står i fokus – och företaget har spänt investeringsmusklerna rejält. 137 miljoner kronor blev kostnaden för den splitternya åkattraktionen på Kolmården som ska ge besökarna mjölksyra i skrattmusklerna.
Annons

Fastspänd i Wildfire kan ingen höra dig skrika. Åtminstone inte om du sitter i vagnen bakom en testpatrull med tolvåriga tjejer som ”VILL KLIVA AV!” tåget redan i första stigningen, i och för sig lika brant som en lodrät vägg.

Jag kan relatera till känslan. I bakhuvudet ringer de ord som Peter Osbeck, attraktionschef på Parks and Resorts, yttrade för fem minuter sedan.

”Du kan se fram emot en brutal och vansinnig åktur där det känns som om Coca-Cola pumpar runt i blodet.”

Gör 113 knyck i timmen

Och galet är det. På toppen av ett berg sträcker sig Wildfire 132 meter över Bråviken, vilket gör träbanan till den högst belägna i hela Europa. Där nere i viken har jag vänt med kajaken, slagit ner golfbollar av misstag och badat. Nu ägnar jag inte viken en tanke. Jag har fullt sjå med att ta hand om min skenande puls, mitt sprutande adrenalin och den bärmüsli som gör allt för att hitta tillbaka genom magsäcken när vi vänder i en av tre kittlande inversioner.

Det går fort – makalöst fort.

”Vi har inte tur med vädret – men det kanske kan vara till någon tröst att banan går lite snabbare med regnet”, påpekade Peter Osbeck strax innan vi klev på.

Som om maxhastigheten 113 kilometer inte skulle räcka. När vagnen efter 120 sekunder stannar hör jag mig själv fnittra. Runt omkring syns ansikten lika leende som mitt – från Makedoniens fotbollsspelande landslagsmålvakt David Mitov Nilsson till berg-och-dalbaneentusiasten Hans Andersson, som fyller 81 i helgen.

– De så kallade nördarna vill gärna bocka av banan på sin lista, och vi förväntar oss besök från Tyskland, England, Belgien, Danmark och Frankrike i år, säger Christer Fogelmarck, vd för Parks and Resorts.

Det har dock inte varit någon spikrak resa till öppning. Bygget av åkattraktionen har föregåtts av allt från överklaganden till Länsstyrelsen och tvister till byggstrejk och förseningar.

– Men nu är allt det där glömt. Idag är en glädjens dag, säger Christer Fogelmarck.

Största investeringen någonsin

Företaget har satsat 137 miljoner på Wildfire. Det är den enskilt största investeringen på Kolmårdens djurpark någonsin.

– Djur står såklart fortfarande i fokus, men precis som man för trettio år sedan satsade på vaxkabinett och gokart-bana lockar vi idag även besökare med Bamses värld och Wildfire. Det här är ett genuint bygge som ska stå här i många år, säger Christer Fogelmarck.

Med Bamses värld som dragplåster ökade besökssiffrorna på Kolmården med 40 procent ifjol. I år ska man växla upp ytterligare – från 722 140 besökare till 800 000 besökare.

Och målgruppen är stor.

– Det krävs mer mod än längd, säger Christer Fogelmarck, apropå 120-centimetersgränsen.

Trots att Wildfire inte öppnat för allmänheten – det gör den först på lördag – har berg-och-dalbanan i trä redan skapat buzz i branschen. När den första testvagnen hade rullat publicerades videon på Kolmårdens Facebooksida. Theme Park Review delade omgående videon med orden: ”This ride looks absolutely NUTS!”

Med facit i hand – det är bara att instämma.