Annons

Kommunalråd öppnar för dispens på rökförbudet

zoom Ett tjugotal kommunalråd har tyckt till i frågan om rödförbudet på uteserveringar. Foto: Colourbox
Ett tjugotal kommunalråd har tyckt till i frågan om rödförbudet på uteserveringar. Foto: Colourbox
NYHETER. Flera kommunalråd runtom i landet öppnar för en övergångsperiod för att skapa tydlighet kring regelverket för rökförbudet på uteserveringar som träder i kraft den 1 juli.
Annons

Det visar en rundringning bland ett tjugotal kommunalråd genomförd på uppdrag av Dagens Opinion.

Kritik från kommunalt håll

Den nya tobakslagen som innebär att det blir förbjudet att röka på vissa offentliga platser och uteserveringar, träder i kraft den 1 juli i år. Men beslutet har väckt stor oro bland krögare, bland annat för det tillsynsansvar som åläggs dem, och för de kostnader för detta kan medföra.

Nu väcks även kritik även från kommunalt håll – om oklarheter kring tillsynsansvaret som ligger hos restaurangägarna och kommunerna: Kritiken gäller även otydlighet i regelverk kring förbudet.

Övergångsperiod

Rundringningen visar också att en majoritet av de kommunalråd som kontaktats är öppna för en övergångsperiod, eller dispens för att hinna klargöra vad som gäller innan den nya lagen träder i kraft. Detta för att även ge tid för att eventuella bygglovsansökningar för rökrum ska hinna komma in.

”Ett av kommunalråden säger att ”det är rimligt att man beviljar dispens om det inte finns rätta förutsättningar när rökförbudet träder i kraft. Eftersom det även finns utmaningar inom kommunen med regelverket så bör man ha en inkörningsperiod fram till att allt samordnas mellan kommun och krögare”, skriver Dagens Opinion.

Även Svensk Handel kritiska

Svensk Handels  jurist Sofia Stigmar säger att det är orimligt att näringsidkarna själva ska ”ta rollen som rökpoliser”

I maj ska Folkhälsomyndigheten presentera de riktlinjer som gäller för rökförbudet, och som förhoppningsvis kan ge svar på många frågor.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...