Annons

”Kommunens stöd visar att vi inte är bortglömda”

zoom Mora Hotells hotellchef Petter Lund ser ett mervärde i<br />
 att låta gästerna få sitta kvar efter klockan 20.30. Foto: Mora Hotell
Mora Hotells hotellchef Petter Lund ser ett mervärde i
att låta gästerna få sitta kvar efter klockan 20.30.
Foto: Mora Hotell
NYHETER. Mora är en av de kommuner som låter sina restauranger få hålla öppet efter att alkoholförbudet träder i kraft 20.00. 
Annons

Som Besöksliv rapporterade om på onsdagen väljer vissa kommuner att ställa sig bakom sina restaurangföretagare om de vill låta sina gäster sitta kvar efter klockan 20.00 då alkoholförbudet träder i kraft.

En av dem är Mora kommun och hotellchef Petter Lund, som driver Mora Hotell, är tacksam för stödet.

– Det ger oss styrka att kommunen står bakom oss, och gör att vi inte känner oss helt bortglömda, som det ibland känns som att vi är av staten. Kommunen gör vad de kan för att hjälpa oss, och det är vi i besöksnäringen väldigt glada för.

Att kunna ha öppet och låta gästerna sitta kvar efter klockan 20.30, då de enligt Folkhälsomyndighetens allmänna rekommendationer ska lämna lokalen, handlar dock mer om en uppskattad service snarare än några betydande intäkter.

– Merförsäljningen är marginell, men för mig som hotellchef innebär det ändå en stor skillnad eftersom mina hotellgäster kan sitta kvar och äta i lugn och ro. De hinner ta en kaffe på maten, även om det inte blir någon avec.

Lars Ekelund som driver sportbaren O’Learys i Mora har själv varit inblandad i lobbyarbetet mot kommunalpolitikerna för att få dem att godta öppethållning efter 20.30. Hans starkaste argument var att hans gäster vill kunna stanna och titta klart på matcherna som baren sänder. Trots att efterfrågan inte blev som han hade hoppats, så anser även Lars Ekelund att stödet från kommunen har varit ”jätteviktigt”.

– Det betyder mycket att det finns en samverkan mellan kommun och näringsliv. Här i Mora har vi en ständigt pågående dialog med varandra. Det skapar en förståelse och ett intresse att ”hjälpa” när situationer som denna uppstår, säger han.

Både Petter Lund och Lars Ekelund håller tummarna för att alkoholförbudet den 7 februari, då de nya beskeden kommer, hävs och återgår till 22.00.

– Det innebär en extra sittning för oss, säger Petter Lund och får medhåll av Lars Ekelund:

– Det skulle innebära att gästerna kommer att stanna och titta på de där matcherna som börjar klockan 21, så de extratimmarna är jätteviktiga.

Ljungby och Lund är två andra kommuner där man låter restaurangerna ha öppet efter 20.30 så länge de inte serverar alkohol.

Fredrik Norén som driver Hotel Skansen på Öland har kontaktat Mörbylånga kommun med vädjan om att gå samma väg.

– För oss handlar det framför allt om att våra gäster ska kunna komma hit och använda vårt spa, som också är reglerat i vårt alkoholtillstånd. Spat är ett mervärde som innebär att gäster trots restriktioner ändå vill komma på besök, säger Fredrik Norén.

För honom som arbetsgivare är det också en fråga om att kunna behålla personal.

– Om vi kan ha öppet längre så rör det sig om ganska mycket personal på olika avdelningar som kan sysselsättas och få ut sina löner, säger han.

Vilken respons hart du fått från kommunen?

– Kommundirektören skulle ha ett möte med regionerna och med kommundirektörerna i Kalmar län, men har ännu inte återkommit.

Nuvarande alkoholförbud från klockan 20.00 gäller till och med den 7 februari. Innan dess väntas besked från regeringen om förbudet hävs eller förlängs.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...