Annons

Kompetensbristen hotar nöjesparkerna

zoom Skara Sommarland, liksom Parks and Resorts övriga parker, behöver rekrytera en mängd restauranganställda inför sommarsäsongen. Foto: Parks and Resorts
Skara Sommarland, liksom Parks and Resorts övriga parker, behöver rekrytera en mängd restauranganställda inför sommarsäsongen. Foto: Parks and Resorts
NYHETER. "Vi behöver mest leta restaurangpersonal, samtidigt är det brist på vana ledare, kockar och kökschefer", säger Ida Troive, HR-chef på Parks and Resorts.
Annons

Rekryteringen av ny personal inför årets sommarsäsong på nöjesparkerna har dragit igång. Parks and Resorts förväntar sig anställa närmare 3 400 medarbetare till Gröna Lund, Kolmården, Furuvik och Skara Sommarland.

Det råder stor kompetensbrist inom restaurangbranschen, vilket gör att rekryteringsföretaget kommer att lägga ett stort fokus på att leta personal inom just det området.

– Vi söker mestadels personal till restaurangdelarna på parkerna, det gör att vi kommer behöva leta mest restaurangpersonal. Samtidigt finns en brist på vana ledare, kockar och kökschefer, säger Ida Troive, HR-chef på Parks and Resorts och fortsätter:

– Däremot är det många som kan få sitt första jobb här och det kan vara en bra inkörsport i branschen.

Väljs ut på audition

Vid deras årliga rekrytering brukar uppemot 30 000 personer ansöka till sommarjobben, genom ett servicetest väljs sedan kandidaterna med bäst resultat ut till en audition.

– Det brukar vara en rolig rekrytering, vi bjuder på samma föreställning som de nyanställda
sedan bjuder på ute på nöjesparkerna, säger Ida Troive.

Förra årets auditions genomfördes digitalt på grund av coronapandemin, något som de
hoppas kunna genomföra på plats det här året.

Fördelar att genomföra digitalt

– Vi vet redan nu att det kommer bli ett högt söktryck. Det har varit saknat att kunna göra det live och vi ser därför fram emot att kunna träffa folk. En del får vänner för livet på auditions och det är svårt att få den stämningen när det är digitalt.

Däremot ser Parks and Resorts även fördelar med att genomföra delar av rekryteringen och
utbildningen digitalt, de öppnar bland annat upp för sökande från hela landet.

– De som bor på annan ort eller inte har möjlighet att komma till oss kan delta utan att var på
plats, det gör att vi blir mer flexibla i rekryteringen, säker Ida Troive.

Många spelare har kommit tillbaka

Många spelare har kommit tillbaka

Efter pandemin har de spelande gästerna hittat tillbaka till Vegas och antalet nya spelare har ökat markant. I år har ungefär 30 000 nya spelare registrerat sig hittills och störst är ökningen bland 18–30-åringarna...