Annons

Kompetensväxling lösning på kockbrist

zoom Nordic Choices Ann Mårder tror att kompetensväxling<br />
 är nyckeln till att hitta personal i framtiden. Foto: Nordic Choice
Nordic Choices Ann Mårder tror att kompetensväxling
är nyckeln till att hitta personal i framtiden.
Foto: Nordic Choice
NYHETER. Sex deltagare medverkar i ett pilotprojekt mellan Nordic Choice och Stockholms stad som går ut på att ”kompetensförflytta” personal från lägre nivåer med målet att utbilda fler kockar. ”Detta blir nyckeln till att lösa kompetensförsörjningen”, säger Ann Mårder på Nordic Choice Hotels.
Annons

Nordic Choice Hotels har känt en stor frustration över den ihållande kompetensbristen, särskilt när det gäller kockar. Och över att det är ett för stort hopp mellan som är berättigade till kockutbildningar via Arbetsförmedlingen och de som faktiskt kan tillgodogöra sig utbildningen och få jobb som kock.

– De som är berättigade till utbildningen via Arbetsförmedlingen är de som står längst bort ifrån arbetsmarknaden, och kan av olika skäl ofta inte tillgodogöra sig utbildningen. Samtidigt har vi många anställda hos oss som vill vidareutbilda sig till kockar, men som inte är berättigade. De har inte heller råd att plugga på heltid. Det är väldigt frustrerande att man satsar utbildning på fel individer, säger Ann Mårder på Nordic Choice.

Pilotprojekt

Samtidigt har Stockholms stad haft problem med att fylla sina Komvuxutbildningar, bland annat till just kockyrket. Detta lade grunden till det samarbete som nu har förverkligats i form av pilotprojektet ”Upgrade your future” som går ut på att man kompetensförflyttar arbetskraften.

I stora drag går det ut på att hotellet identifierar ett antal anställda på lägre poster som skulle ha potential att bli kockar. Stockholms stad erbjuder dessa personer en utbildning samtidigt som de får ha kvar sin anställning på hotellet. Luckorna som blir när de anställda går in i utbildning, fylls av personer som behöver ett första, ”enklare” jobb. De har med sig ett lönebidrag för nystartsjobb, som hotellet använder för att avlöna dem som går kockutbildningen.

– Nu har vi till exempel Nazmun Nahar som utbildar sig till kock under 42 veckor, för att fylla vakansen som frukostvärdinna har vi anställt Fouad Ahmed, som stod längre bort ifrån arbetsmarknaden. Det vi gör är att återinvestera lönebidraget i Nazmun Nahar genom att hon får behålla halva sin lön medan hon utbildar sig, vilket kan vara en möjliggörare och en bra morot, säger Ann Mårder.

– Samtidigt som en annan person får komma in och få sitt första jobb.

Utan denna förflyttning skulle den tjänsten som frukostvärdinna aldrig varit ledig, tillägger Ann Mårder.

Hållbar lösning

– Vi får en rotationskedja och när den subventionerade anställningen är slut så finns det ett ”riktigt” jobb, det blir väldigt hållbart, säger Katarina Bexar, verksamhetschef på arbetsmarknadsförvaltningen till DN.

I pilotprojektet deltar sex personer, och då det är ett samarbete med Stockholms Stad, som tillhandahåller vuxenutbildningen är det ett krav att personen ska vara skriven i Stockholms kommun.

– Vi vet att andra kommuner har fått upp ögonen för detta så vi hoppas att Sveriges Kommuner kan hitta en lösning för hur man på ett enklare sätt kan låsa upp den här formen av kompetensutbildningar och frigöra marknaden.

Så ni ser att detta kan göras i större skala?

– Absolut, bara vi hittar ett system för att identifiera dem som vill gå en kockutbildning och avancera. Denna gång frågade vi några få, men i nästa steg blir det i större skala, säger Ann Mårder och tillägger:

– Detta kommer att vara nyckeln till att hitta kompetens i framtiden, det handlar om att kompetensförflytta, inte bara till kock utan det kan vara att göra vaktmästaren till utvecklare och receptionisten till projektledare.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...