Annons

”Konkursen är ett faktum om inte ett mirakel sker”

zoom Det ser mörkt ut för Mikael Anderssons bistro i Vasastan. Lunchgästerna jobbar hemifrån i stor utsträckning och stödet från Tillväxtverket uteblir.  Foto: Privat
Det ser mörkt ut för Mikael Anderssons bistro i Vasastan. Lunchgästerna jobbar hemifrån i stor utsträckning och stödet från Tillväxtverket uteblir. Foto: Privat
NYHETER. För Mikael Andersson har regeringens löfte om stöd till coronadrabbade företag förvandlats till en utdragen mardröm kantad av byråkrati. Han menar att Tillväxtverkets handläggningstider och felaktiga bedömningar är en bidragande faktor till att han nu står inför konkurs.
Annons

Mikael Andersson har i över 30 år bedrivit konferensverksamhet genom företaget Norma Festivitas. 2018 valde han att göra en nystart och öppnade en bistro i Vasastan i Stockholm, som skulle fungera som en lunchrestaurang och på sikt även som en bokningsbar plats för möten.

– Vi delar innegård med företag som samlar 3500 anställda. Vi ville erbjuda luncher med hög kvalitet till alla som jobbar här i närheten. Efter att vi öppnade restaurangen i augusti 2018 gick det ganska snabbt och vi hade snart 300 luncher per dag, berättar Mikael Andersson.

Men så kom coronapandemin. Alla timanställda sades upp och de få fastanställda korttidspermitterades. Eftersom inrådan om arbete hemifrån fortsatt ligger kvar har lunchgästerna inte återvänt till restaurangen, så läget är fortfarande kritiskt.

Fick avslag – efter lång handläggningstid

När Mikael Andersson skulle ansöka om förlängning av korttidspermitteringen för januari till april 2021 blev det tvärstopp. Ansökan avslogs i juli och inga pengar betalades ut. Enligt Tillväxtverket har företaget inte rätt till stöd för korttidsarbete enligt den jämförelsemånad myndigheten tittat på.

– Högsta förvaltningsdomstolen fastslog flera veckor tidigare att Tillväxtverket haft fel om vilken jämförelsemånad som ska användas för att se vilken lönenivå de anställda ligger på, men ändå får vi avslag. På grund av systemets ofattbara tröghet kommer vi tvingas att gå i konkurs om inte ett mirakel sker, säger Mikael Andersson.

Han har överklagat beslutet till förvaltningsrätten – men den åtgärden är han inte ensam om. Enligt Mikael Andersson har rättens handläggare talat om så många som 6000 ärenden där företag anser sig har fått en felaktig bedömning. Dessa måste nu betas av i tur och ordning.

Långa handläggningstider roten till problemet

Främst riktar Mikael Andersson kritik mot Tillväxtverkets handläggningstider, som han anser omöjliggjort omstart för trängda företag och orsakat flodvågen av överklaganden. Långa telefonköer gör det dessutom nästintill omöjligt att få tag på någon att prata med på Tillväxtverket, menar Mikael Andersson.

Han reagerar också på att myndigheten öppnar upp för omprövning av beslut som redan vunnit laga kraft, och därmed inte kan överklagas, först i oktober.

– Varför ska Tillväxtverket som tolkat lagen fel dröja ett halvår med att göra omprövningar? Det känns jättemärkligt, säger han.

”Konkursen snart ett faktum”

Nu har Mikael Andersson tagit ett kortfristigt lån om 70 000 kronor som kan fungera som konstgjord andning i ungefär två veckor. Om inte en vändning sker mycket snart är konkursen ett faktum, menar Mikael. Kampen mot Tillväxtverket har varit extra jobbig att hantera då han inte är helt återställd efter en allvarlig fallolycka sommaren 2020, som ledde till att han under en tid svävade mellan liv och död på IVA.

– Det är inte mycket bra grejer som rör sig i mitt huvud just nu, och då är jag ändå en person som ser glaset som halvfullt och inte halvtomt. Jag kan faktiskt inte förstå varför frågan om uteblivna stöd för korttidsarbete får så lite uppmärksamhet, det måste handla om flera tusen bolag som likt oss närmar sig konkurs.