Annons

Konspirationsteorier i fokus på årets Vetenskapsfestival

zoom Jenny Hultén, konstnärlig ledare och programansvarig på Göteborg & Co för Vetenskapsfestivalen.
Jenny Hultén, konstnärlig ledare och programansvarig på Göteborg & Co för Vetenskapsfestivalen.
NYHETER. De senaste åren har festivalen ägt rum digitalt. I år väntas 60–70 000 besökare till Göteborg från hela Europa.
Annons

Sedan 1997 har Internationella Vetenskapsfestivalen Göteborg presenterat populärvetenskap på kreativa och ofta oväntade sätt. På invigningen den 18 april är det psykologin bakom konspirationsteorier som står i fokus.

– Årets festival är som vanligt en härlig blandning av olika programpunkter, konserter, quiz, föreläsningar, forskarsamtal med mera, säger Jenny Hultén, konstnärlig ledare och programansvarig på Göteborg & Co för Vetenskapsfestivalen.

Pariserhjul med forskare

Ett exempel på en annorlunda programpunkt är möjligheten att åka pariserhjul med forskare.

– Det kommer att sitta en forskare i varje gondol i Göteborgshjulet. De som kliver på vet inte vilken forskare de kommer att möta men får då åka med och diskutera olika ämnen, berättar Jenny Hultén.

Källkritik allt viktigare

Invigningen hålls på Gothenburg Film Studios den 18 april och Karen Douglas, professor i socialpsykologi på University of Kent kommer att föreläsa om vad som får oss att tro på konspirationsteorier.

Douglas leder Conspiracy FX – Consequences of conspiracy theories. Hennes forskning handlar om vad som får oss att tro på konspirationsteorier, dela dem vidare och hur vi som samhälle påverkas av dem.

– Vi tycker att det är ett viktigt ämne att ta upp. Varför är det så många som intresserar sig och tror på dessa teorier? Det är som att den nya digitala eran gett dessa teorier ett helt annat utrymme. Källkritik blir allt viktigare. Douglas är ledande inom det här fältet och kommer bland annat att prata om desinformation och psykologin bakom dess spridning, säger Jenny Hultén och tillägger:

– Först tänkte vi att det här är ett populärkulturellt ämne som vi kan leka lite med, men sedan när vi började vår research satte vi kaffet i halsen. Vi insåg att dessa teoriers påverkan kan vara förödande.

Snabbare spridning

Som svar på frågan om hon tror att konspirationsteorierna har ökat under pandemin säger Jenny Hultén:

– Det är svårt att säga, men det har definitivt blivit viktigare att kunna se igenom desinformation. Det har alltid florerat olika konspirationsteorier, men spridningen går snabbare och teorierna kan spridas över en större yta via sociala medier.

Sätter Göteborg på kartan

Festivalen inriktar sig på två målgrupper.

– Dels skolprogrammet, som riktar sig till elever och lärare i grundskolan samt förskolans sista år, dels har vi det publika programmet, som lockar främst unga vuxna. Men alla är välkomna.

Det är en av de största populärvetenskapliga festivalerna i Europa och lockar runt 60–70 000 besökare.

– Den sätter verkligen Göteborg på kartan som centrum för forskning och vetenskap. Andra festivalarrangörer brukar besöka oss för inspiration, säger Jenny Hultén.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...