Annons

Korttidsarbete räddade Asa Herrgård

zoom Foto: Asa Herrgård
Foto: Asa Herrgård
NYHETER. Med hjälp av bland annat korttidsarbete kunde de anställda på Asa Herrgård utanför Lammhult ta sig igenom de tuffa månaderna när coronapandemin slog till. ”Att ta bort stödet efter nyår är inte ett alternativ”, säger vd Emma Ekaremål.
Annons

Asa Herrgård med en byggnad från 1700-talet intill Asasjön och de småländska skogarna lockar konferensgäster i veckorna och privata sällskap på helgerna. Populära är också jägarutbildningarna som hålls med jämna mellanrum.

Början på 2020 var den bästa någonsin. Men när pandemin bröt ut i våras blev det  tvärstopp.

– I april och maj hade vi ingen verksamhet överhuvudtaget, säger Emma Ekaremål.

Statliga stödpengar hjälpte till att rädda verksamheten här i småländska möbelriket liksom på många andra håll i besöksnäringen. Asa Herrgård korttidspermitterade samtliga nio anställda och sa upp extrapersonalen. När det var lite att göra fick personalen ägna sig åt trädplantering och renoveringar under tiden de inte var permitterade.

Undan för undan kom gästerna tillbaka och hösten började bra för Asa Herrgård.

– Vi har otroligt nog haft en ganska god omsättning. September och oktober ser rätt bra ut. Det har skiftat så vi har lite mer privatgäster på helgerna och i veckorna är det lite mindre konferenser.

Från och med den 1 november är ingen i personalen längre korttidspermitterad och än så länge ser läget bra ut för resten av året. Men läget kan ändras snabbt.

– Bokningstiden är kort det handlar om ett par veckor, säger Emma Ekaremål.

Den senaste tiden har smittspridningen ökat i landet och i flera regioner är skärpta restriktioner på gång. Det betyder att osäkerheten ökat.

Möjligheten till korttidsarbete gäller bara till årsskiftet, enligt det beslut som gäller. Regeringen har ännu inte fattat något beslut om förlängning och därför svävar många företag fortfarande i ovisshet kring vad som kommer att gälla nästa år.

Korttidsarbete ger företagen möjlighet att få en del av lönekostnaderna täckta av staten om de anställda går ner i arbetstid.

Ett värstascenario är att restriktionerna kring pandemin på nytt lamslår besöksnäringen. Om möjligheten till korttidsarbete inte förlängs efter nyår kan det få förödande konsekvenser.

– Då får vi tänka om kring vad vi ska göra med vår verksamhet, säger Emma Ekaremål.

Hon räknar med att regeringen kommer att förlänga möjligheten till korttidsarbete efter nyår.

– Det är inte ett alternativ att ta bort det. Väljer man att ta bort det kommer många företag inte att överleva, säger hon.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...