Annons

Kraftigt lyft för Skellefteå Airport

zoom Rusning efter flygstolarna på Skellefteås nya flyglinje. Foto: Robert Lindberg
Rusning efter flygstolarna på Skellefteås nya flyglinje. Foto: Robert Lindberg
NYHETER. Norwegians etablering gav ett kraftigt lyft för Skellefteå Airport. "Det har varit helt fantastiskt den senaste månaden", säger Visit Skellefteås vd Maria Broman.
Annons

Den 26 mars var det premiär för Norwegians nya direktlinje mellan Stockholm och Skellefteå. Med 19 nya avgångar per vecka kom ett kraftigt uppsving i antalet passagerare. Under de tre senaste veckorna ökade antalet passagerare med 40 procent jämfört med samma period i fjol.

– Det här är bättre än vi hoppades på, säger Maria Broman.

 

Fler privata resor

Hittills är det främst resorna ut från Skellefteå som ökat. Flygplatschefen Robert Lindberg räknar med att Skellefteå vunnit en del resenärer som annars skulle ha rest från andra flygplatser i Norrland. Han ser också tecken på att privatresenärerna blivit fler.

– Spontanresandet ökar. Det kan vara några polare som åker iväg för att gå på en konsert eller se en fotbollsmatch.

Maria Broman på Visit Skellefteå ser också tecken på att turismen stärks.

– Vi märker ett ökat intresse bland våra kontakter utomlands. Det gäller framförallt Tyskland, Holland och Storbritannien.

Hon ser tillväxtmöjligheter för den lokala besöksnäringen.

– Det är framförallt naturupplevelser i kust och skogsland som lockar internationella besökare. Vi är en del av Swedish Lapland och erbjuder paket tillsammans med andra över hela regionen. Självklart ser vi också fram emot fler nationella besökare och en utveckling av Skellefteå som evenemangs- och mötesstad.

 

Direktlinje till Amsterdam

Till sommaren öppnar dessutom en ny direktlinje mellan Skellefteå och Amsterdam med sex inplanerande avgångar under juni. Planeringen inför kommande år pågår och Robert Lindberg ser möjligheter.

– Jag tror att vi inom några år har fler direktlinjer utomlands från Norra Sverige och Skellefteå ligger bra geografiskt till, säger han.

Skellefteå Airport satsar nu för att kunna ta emot fler resenärer. Bland annat införs gratisparkering på flygplatsen från och med den 1 juni och nästa år förlängs rullbanan.