Annons

Krögare i Östersund hoppas på senare öppettider

zoom
"Ingenting är klart förrän det är klart", säger Johnny Jonsson, vd på Scandic Östersund City om den nya vändningen i tillståndsfrågan.
NYHETER. Ska krögarna i Östersund få möjlighet att servera alkohol till klockan tre på natten? Efter ytterligare en vändning i den långa processen närmar sig Kommunfullmäktige ett definitivt svar. 
Annons

I över ett år har ett antal krögare i Östersund slagits för möjligheten att utöka serveringstillståndet för alkohol från klockan 02 till klockan 03 på natten. Turerna har varit många och senast sa Socialnämnden nej till förslaget. Nu har diskussionen tagit en ny vändning.

– Kommunstyrelsen har nu tagit tillbaka mandatet och beslutanderätten kring utskänkningspolicyn från Socialnämnden. Det är ett steg i rätt riktning för oss, säger Martin Sahlberg, som driver kongress-, restaurang- och nöjesanläggningen OSD Storsjöteatern.

 

”Gäster går ut senare”

Beslutet togs under det senaste mötet i Kommunstyrelsen, där flera krögare och representanter från Visita fanns på plats. Beslutet innebär att det nu är Kommunfullmäktige som tar det avgörande beslutet kring utskänkningspolicyn på sitt nästa möte den 19 juni.

– Jag hoppas att vi har tillräckligt många politiker med oss då. Men det kan fortfarande sluta med ett nej, så jag vågar inte ropa hej riktigt än, säger han.

Inte heller Johnny Jonsson, vd på Scandic Östersund City, tar den nya vändningen som en definitiv framgång.

– Det finns absolut hopp, men ingenting är klart förrän det är klart. Det har vi lärt oss många gånger under den här processen, säger han.

Johnny Jonsson vill utöka öppettiderna för att helt enkelt kunna anpassa sig bättre till gästerna.

– Allt fler gäster går ut allt senare på kvällen. Allt är förskjutet en timme och då borde också öppettiderna vara det. Det är vi som står i verkligheten och ser hur det ser ut, säger han.

Kritiken mot utökade öppettider handlar bland annat om ökad alkoholkonsumtion. Finns det inga risker med det?

– Det är väl bättre att dricka alkohol en timme till under kontrollerade former än att gå vidare till en hemmafest? Men självklart kan det bli tal om en prövoperiod och då ser vi ju hur det funkar.

 

Kan bli senare öppettider i höst

Någon förlängd öppettid redan till sommaren tror varken Johnny Jonsson eller Martin Sahlberg på. Även vid ett ja i Kommunfullmäktige måste varje enskild krog ansöka om nytt serveringstillstånd. 

– Kanske kan det bli till hösten, om allt går som det ska, säger Martin Sahlberg.

– Östersund är en växande stad med mycket turister. För mig handlar kampen om att få den valmöjlighet som många andra kommuner i Sverige redan har.