Annons

Kunglig guldmedalj till ”världens äldsta kock”

zoom Sissela Kyle, tallrik nr 6, samt Hans Majestät Konungen, tallrik nr 17 i Gastronomiska Akademien, med årets guldmedaljör Stefan Ekengren. Foto: Thomas Svensson
Sissela Kyle, tallrik nr 6, samt Hans Majestät Konungen, tallrik nr 17 i Gastronomiska Akademien, med årets guldmedaljör Stefan Ekengren. Foto: Thomas Svensson
NYHETER. Stefan Ekengrens intresse för svensk husmanskost väcktes redan i skolmatsalen. Nu hyllas han för sin kreativitet och sitt fokus på svenska råvaror och traditioner.
Annons

Kocken Stefan Ekengren tog emot Gastronomiska Akademiens Guldmedalj vid en ceremoni på Bernadottebiblioteket på Stockholms slott den 15 januari. Besöksliv fick en pratstund med en glad vinnare.

Nervöst men trevligt att träffa kungen

– Det här betyder jättemycket för mig och jag är oerhört hedrad, jag har sett andra som fått priset men aldrig tänkt att jag skulle få det, så det var fantastiskt roligt med den här uppskattningen, säger han.

Priset delades ut av Hans Majestät Konung Carl XVI Gustaf vilket gjorde tillfället extra speciellt.

– Jag var lite nervös och spänd att gå upp och ta emot priset, men det var väldigt trevligt och speciellt att få träffa kungen. Det blev extra stort när det var han som delade ut priset. Det var en fin dag och kväll med en massa trevliga gäster och så hade jag familjen och mina närmsta vänner där.

Hyllar svenska råvaror

I motiveringen står att läsa ”Skarpskuren profil i huvudstadens krogliv; frispråkig, välartikulerad och kreativ på sin restaurang och genom sina kokböcker som ofta hyllar svenska råvaror och traditioner”. Och det är ungefär så han sammanfattar det själv när han får frågan om varför han tror att just han tilldelades priset.

– Jag tror att jag har varit generös med att dela med mig av det jag brinner för. På restaurangen (Hantverket) och genom mina kokböcker. Jag delar med mig av det jag gör, själva hantverket, och tycker om att berätta små historier om maten och matens betydelse.

Inspirerad av skolmaten

Stefan Ekengren är känd under epitetet ”världens äldsta kock” och det hänger ihop med hans kärlek till den svenska husmanskosten. Intresset för maten började redan i småskolan och han inspirerades av skolmaten.

– Jag älskade skolmaten. Vi hade det ganska knapert hemma så jag var en av de elever som fick en extra portion mat vid hemgång och då fick jag en bra kontakt med de som jobbade i köket. Jag förstod nog inte då att det handlade om just husmanskost, jag var mest bara glad att vi fick så bra mat.

Efter grundskolan skulle Stefan Ekengren bli fotbollsproffs, men han behövde ett ”dagjobb” också och började jobba dagtid på ett värdshus i Vällingby.

– Killen som lärde upp mig där var husmanskostfreak och väldigt duktig på det. Han var närvarande och visade mig massa recept. Där jobbade jag i ett och ett halvt år och vi lagade fyra rätter varje dag för 350 personer och där satte sig en grund som har följt med mig.

Struntar i trender

Men han har inte bara lagat husmanskost.

– Nej, inte hela tiden, men när jag skulle kreera själv så var det husmanskost som jag fastnade för. Det blir mest svenskt, men också en del traditionella franska och italienska rätter.

Så vad har han då för råd när det gäller att få till en riktigt god måltid?

– Att laga något som man själv tycker om och är nyfiken på, vare sig det gäller på restaurang eller hemma. Gå till dig själv – vad gillar du? Tänk inte på vad du tror att alla andra ska tycka om eller vad som är trendigt eller poppis just nu.

Planer på catering

Stefan Ekengren är sedan 2017 köksmästare på restaurang Hantverket i Stockholm och planerna framöver innehåller renovering av köket, att bygga ut och eventuellt börja med catering. Han har gett ut tre kokböcker och har en fjärde på gång, men den är han förtegen om i dagsläget.

– Jag har också lite andra projekt som jag arbetar med. Bland annat har jag varit med och skapat en pannkakslagg för Lursta Cast Iron som heter ”Arvet” och som faktiskt vann Formex Sustainability Award i går (16 januari). I övrigt kommer jag att fortsätta med lite olika gästspel och föreläsningar.

Förutom guldmedaljören Stefan Ekengren prisades även Ulrika Brydling, kock, krögare och utbildare med en Silvermedalj. Gunilla von Heland, Allt om Mat, Expressen tilldelades Guldpennan vid ceremonin.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...