Annons

Lag Sjögren siktar på guld i Kock-VM

zoom Taggade till tusen. Svenska teamet som siktar guld: Henrik Norström, presdient, Alexander Sjögren, kandidat, Hampus Risberg, commis och Jonas Lundgren, coach.
Taggade till tusen. Svenska teamet som siktar guld: Henrik Norström, presdient, Alexander Sjögren, kandidat, Hampus Risberg, commis och Jonas Lundgren, coach.
KOCK-VM. Det börjar närma sig tävlingsdags för svenske Bocuse D’or-kandidaten Alexander Sjögren. Han har fått tävlingens allra första starttid under dag ett, på plats i Lyon. ”Siktet är fortsatt inställt på guld. Nu ska det bli kul att åka ner och kliva in i tävlingsbubblan”, säger han.
Annons

– Det gäller att visa att vi är bäst på en gång, vi har inget annat val, säger den svenske Bocuse d’Or-presidenten Henrik Norström.

För allra först under Kock-VM i Lyon tävlar den svenske kandidaten Alexander Sjögren. Vanligtvis brukar man föredra att få en senare starttid men Sjögren är vid gott mod.

–Det kan vara både bra och dåligt att få starta. Traditionellt sett så är den första dagen den sämsta. Men i år har alla förhandsfavoriter lottats in på den dagen så jag tänker att vi istället lägger ribban för hela tävlingen, säger han.

”Bra med miljöombyte”

Han berättar att träningen just nu är i en mycket intensiv fas och att han sovit sex timmar de senaste tre dygnen. Men på måndag är det dags att resa till Lyon och inta ett lokalt träningskök fram tills tävlingen.

Sist vi pratades vid så var du oerhört vinstfokuserad. Hur är din formkurva just nu?

– Siktet är fortsatt inställt på guld. Nu ska det bli kul att åka ner och kliva in i tävlingsbubblan. Jag behöver ett miljöombyte nu för att få en liten extra skjuts mot tävlingen.

Han berättar att på plats i Lyon ska de göra ytterligare två provupplagningar. Det var under en sådan upplagning i Stockholm i veckan som Alexander Sjögren med team presenterade den meny som man kommer att tävla med. Hemlighetsmakeriet kring maten är stort – ingenting få läcka ut innan tävlingens start.

Veganskt och kyckling på tallriken

Det som får berättas är att den ena tallriken är helt vegansk, och här får kockarna välja mellan 146 råvaror från en grönsaksmarknad på plats. Utöver det så får de också välja två helt egna råvaror. Rätten ska representera svensk gastronomi, något som juryn väger in till 25 procent av sin bedömning av rätten. Nästa tallrik, kötträtten, består av brässkyckling – en typiskt Lyonsk rätt.

Men förutom de förutbestämda huvudråvarorna så kan allting komma att ändras in i det sista, om det skulle behövas, säger Alexander Sjögren. Och här är det Henrik Norström som sitter på vetot, även om alla beslut tas gemensamt i teamet; tillsammans med coach Jonas Lundgren, och commis Hampus Risberg.

–Stenmark sa ”Ju mer jag tränar desto mer tur har jag”. Så vi kommer väl förberedda, säger Henrik Norström.

Två ikoner slås samman för att revolutionera hotellbranschen

Två ikoner slås samman för att revolutionera hotellbranschen

När Amet & Partners och italienska världsaktören La Bottega slår sina påsar ihop bildas en ny jätteaktör. AMEGA LAB har som mål att omdefiniera upplevelsen av bekvämligheter