Annons

Lekfull fotbollshelg lockar tusentals till Piteå

zoom Fotbollsturneringen lockar familjer till Piteå.
Fotbollsturneringen lockar familjer till Piteå.
NYHETER. I helgen spelades Piteå Summer Games för 30:e gången. För den lokala besöksnäringen innebär fotbollsfesten ett ordentligt klirr i kassan. ”Till och med de flesta av de privata husvagnarna är uthyrda” berättar kommunens turistansvarige.
Annons

Piteå Summer Games är efter Gothia Cup den största fotbollsturneringen för ungdomar i Sverige och i år var intresset att vara med större än någonsin tidigare. 791 fotbollslag från 16 länder begav sig till Norrbotten för att spela mot varandra i en turnering som bland annat erbjuder matcher i midnattssol.

Kommunen uppskattar att cirka 38 000 människor hann besöka Piteå Summer Games i år. För den lokala besöksnäringen innebär fotbollsfesten ett ordentligt klirr i kassan.

– Med tanke på att det bor cirka 20 000 invånare i centrala Piteå så är det rätt mycket fler människor som rör sig i stan, säger Katarina Johansson, Turistcenteransvarig i Piteå.

Turneringen lockar förutom lagen och deras tränare även spelarnas familjer och andra fotbollsintresserade. Att evenemanget pågår i staden är svårt att missa.

— Det märks markant, kan vi lugnt säga. Besökarna fyller upp all typ av logi som det går att få tag på. Allt kommersiellt är fullbokat långt i förväg och är man inte ute i god tid så är det i stort sett omöjligt att hitta boende, säger Katarina Johansson.

För att såväl deltagare som deras familjer ska kunna få plats i Piteå med omnejd gäller det att orten sluter upp och erbjuder så många sovplatser som det bara går.

— Det skulle aldrig fungera utan alla privatpersoner som ställer upp och hyr ut olika typer av bostäder. Så förutom det kommersiella utbudet så är hyrs det ut mängder av lägenheter, hus och stugor. Till och med de flesta av de privata husvagnarna är uthyrda.

Hur förbereder ni er för ett sådant här event?

— Dels så förbereder vi all personal så att de kan svara på frågor och finnas till hjälp. Sen har handlarna i Piteå fått väldigt bra info från handelsutvecklaren om vad de ska förbereda sig på. Det finns mycket som stan jobbar med för att visa ett bra värdskap och det tror jag är jätteviktigt.

Vad får det här för positiva effekter på besöksnäringen i kommunen?

— Förutom att besöksanläggningarna tjänar på antalet gästnätter så ska besökarna såklart äta och roa sig, och stannar kanske lite extra, och det gör vi vårt bästa för att uppmana till. Sammantaget handlar det om jättemycket pengar in i kommunkassan. Viktigast är nog att man får med sig goda erfarenheter från Piteå som stad. Det är många som deltagit i Summer Games som återkommer hit på semester, så gör vi ett bra intryck så har vi även ett bra kundunderlag för framtiden också.

Hur ser planen ut för nästa år?

– Vi ser redan nu att det är många som har börjat prata med boendeanläggningarna. Vi kommer att sätta oss ned med alla inblandande och utvärdera helgen som varit. Det är jätteviktigt att vi lyckas lika bra varje år.