Annons

Livets goda på Rosendal fyller 40

zoom Tin-Tin Jersild, verksamhetsansvarig på Rosendal.  Foto: Rosendals Trädgård
Tin-Tin Jersild, verksamhetsansvarig på Rosendal. Foto: Rosendals Trädgård
NYHETER. Det klassiska utflyktsmålet på Djurgården i Stockholm firar med plantfest, skördefestival och en utebar under kommande sommarkvällar.
Annons

Trädgården, kaféet, stiftelsen och hela det klassiska utflyktsmålet Rosendals Trädgård i Stockholm firar 40 år av ”kärlek till jorden”, som är namnet på stiftelsen Rosendals Trädgårds kommande jubileum.

Det har alltså gått för 40 år sedan stiftelsen bildades med visionen att ”skapa paradiset på jorden” på en plats med långa anor i svensk trädgårdshistoria. Sedan dess har byggnaderna utvecklats och både verksamheten och trädgårdarna vuxit.

Jubileet firas under hela året och börjar med en plantfest med biodynamiska grönsaksplantor i maj. Tin-Tin Jersild är verksamhetsansvarig på Rosendal.

Vad skiljer att driva kafé och restaurang hos er från att göra detsamma i vanliga lokaler? 

– Förstås är det inte lika enkelt som att verka i en traditionell restauranglokal, men väldigt mycket mer lustfyllt och skiftande med årstiderna. Allt vi gör och producerar har odlingen och trädgårdens säsonger som utgångspunkt, säger hon.

Biologisk mångfald centralt på Rosendal

Tin-Tin Jersild förklarar att allt på Rosendal hänger ihop cirkulära kretslopp och biologisk mångfald är centralt.

– Maten vi serverar är en helhet och planeras från frö till tallrik och tillbaka till komposten igen, för att bli näring till nästa års grödor. Här pågår ett ständigt samarbete och kunskapsutbyte mellan trädgårdsmästare, kockar och bagare, säger Tin- Tin Jersild och fortsätter:

– Vi är ju inte bara ett trädgårdskafé, utan vi driver också en hel trädgård och biodynamisk odling, vilket ju är stiftelsens syfte jämte att sprida kunskap. Vi har ett 15-tal trädgårdsmästare anställda året runt, och det gör att vi måste vara betydligt mer lönsamma för att vår affär ska gå ihop.

Rosendal har precis påbörjat ett större fastighetsutvecklingsprojekt tillsammans med hyresvärden. Nu byggs nytt kök, servering och toaletter för smidigare flöden, bättre arbetsmiljö och härligare gästupplevelser.

Vad har ni för förväntningar gällande gästantal i år? 

– Grönt never goes out of style ­­– intresset för trädgård brukar stå sig starkt även i lågkonjunktur. Vi tror att det finns ett extra stort behov av snälla, trygga och meningsfulla platser som Rosendals Trädgård i en orolig tid. Före pandemin hade vi en stor internationell publik och vi märker att den svaga kronan har fått de utländska turisterna att nu komma tillbaka igen.

Påverkas ni av lågkonjunkturen?

– Såklart märker vi av högre råvarukostnader, särskilt då vi har höga ambitioner vad det gäller kvalitet och främst använder ekologiska råvaror, vi är ju KRAV-certifierade på nivå Silver. Och med de höga elpriserna är det förstås mer utmanande att få kalkylerna att gå ihop.

Rosendal har öppet året runt men har sin högsäsong från maj till september då de drar in större delen av årets intäkter. I juli, augusti öppnar baren och uteköket Herbarium på kvällstid. Det är en jord-till-bord-upplevelse där trädgårdens smaker sätter dagens meny av mellanrätter och kryddar drinklistans trädgårdscocktails. På fredagar är temat Gin och Jazz.

I september blir det skördefestival med musik och middagar vid långbord i grönsakslandet och året avslutas med julmiddagar i växthusen.

Vad är det bästa med att jobba hos er? 

– Det bästa? Platsen, människorna och mötena. Rosendals Trädgård är en kreativ smältdegel av olika kulturuttryck en plats för alla sinnen där vi skapar hållbara och njutningsfulla upplevelser med trädgården som utgångspunkt. Livets goda helt enkelt, säger Tin- Tin Jersild och lägger till:

– Att dessutom arbeta i en idéburen verksamhet med ett syfte – biodynamisk odling och sprida kunskap om trädgårdskonsten till allmänheten – gör arbetet meningsfullt varje dag. Det är en ynnest att få jobba på en sådan vacker och dynamisk plats.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...