Annons

Ljusfest skapar gemenskap i staden

zoom Carita Nord Isgren, evenemangskoordinator Norrköping Light Festival.
Carita Nord Isgren, evenemangskoordinator Norrköping Light Festival.
NYHETER. Ett blommande körsbärsträd i november, en lysande vit origami-båt i Motala ström och en kraschad röd Saab. Norrköping Light Festival är tillbaka igen!
Annons

För åttonde året i rad hälsar Norrköpings kommun välkomna till Norrköping Light Festival som i år bjuder på ett trettiotal ljusinstallationer av svenska och internationella konstnärer. Sedan 2019 drivs festivalen helt och hållet av Norrköpings kommun i samarbete med det lokala näringslivet.

Efter två festivaler under pandemi kan årets ljusfest äntligen upplevas utan restriktioner igen. Med folkliv och fler människor som rör sig i staden skapas möjligheter för den lokala besöksnäringen, samtidigt som festivalen sprider glädje och skapar gemenskap.

Vad betyder festivalen för Norrköping?

–  Den betyder mycket och är otroligt uppskattad. Vi gör stan lite finare och lyser upp i mörkret, men framförallt blir det en möjlighet för Norrköpingsborna att mötas. Det blir ett flöde av människor på stan och ett härligt folkmyller på kvällarna. Det känns härligt att festivalen skapar gemenskap och trygghet. säger evenemangskoordinator Carita Nord Isgren.

I år har festivalen valt att inte ha något tema utan låta kreativiteten flöda fritt. Den lysande origami-båten i strömmen har namnet Intrepid som betyder modig, och är gjord av den Nederländska konstnären Katja Galyuk. Karl Norberg från Norrköping har skapat installationen Passing Through Light där besökaren kan uppleva en passage från mörker till ljus.

UFO Sweden har landat

Men var kommer den kraschade röda Saaben in i bilden? Verket heter UFO Sweden och innehåller en röd tråd från den kommande filmen med samma namn som har biopremiär över hela landet på juldagen.

– När man ser verket kommer man att känna igen sig från filmen. Det var en utmaning att hitta rätt plats, men filmkollektivet Crazy Pictures är vana vid att rigga specialeffekter. Det kommer att bli spännande att se!

På fredag klockan 16 invigs festivalen med en livesändning, där man kan följa upptändningen av några utvalda verk. Festivalen pågår till den 8 januari.

Håller stilen med återbrukade textilier

Håller stilen med återbrukade textilier

Till Granö Beckasin kommer människor från hela världen för att vara i naturen. Här är det hållbarhet in i minsta detalj som gäller. Från de återbrukade golven i hotellrummen till serveringspersonalens förkläden...