Annons

LO-förslag hotar de nya jobben

zoom
"Många får sitt första jobb hos oss", säger Eva Östling.
NYHETER. I förhandlingarna om nytt kollektivavtal 2017 ska LO kräva höjda ingångslöner. Det är helt fel tänkt och ett hot mot besöksnäringens roll som jobbmotor, menar Visita.
Annons

Sedan år 2007 har hotell- och restaurangföretag stått för vart femte nytt jobb på den svenska arbetsmarknaden. En dryg tredjedel av de anställda inom hotell och restaurang är utlandsfödda och en knapp tredjedel är ungdomar. 

– Många får sitt första jobb hos oss. Vi ger människor med ingen eller låg erfarenhet en fot in på arbetsmarknaden. Något som är viktigt inte minst för alla nyanlända, säger Visitas vd Eva Östling i ett pressmeddelande.  

LO:s förbund har beslutat att driva kravet på en låglönesatsning på individnivå för alla med en månadslön under 24 000 kronor. Löneökningen ska omfatta en viss procent men också ett minsta antal kronor i ökning.

– Våra medlemmar är oerhört känsliga för kostnadsökningar, eftersom marginalerna i besöksnäringen är små, säger Visitas förhandlingschef Antje Dedering.

Visitas medlemmar har under året fått ökade arbetskraftskostnaderna då arbetsgivaravgiften för unga har dubblerats, en kostnadsökning på i genomsnitt 3,5 procent. För en tredjedel av Visitas medlemmar, framför allt de med många unga anställda, har kostnadsökningen varit betydligt högre.

– Vi värnar den svenska modellen. Det är viktigt att ta ansvar för de förändringar som sker på arbetsmarknaden och det är parterna som ska ta ansvaret, säger Antje Dedering.