Mitt emellan Växjö och Alvesta ligger samhällena Gemla, Gransholm och Öja, tre små byar som har vuxit ihop genom åren. Här råder en fin och aktiv grannsamverkan bland de cirka 700 hushållen, mycket tack vare engagerade lokalbor, föreningar, en bensinmack, butik, museum och inte minst Villa Gransholm – ett hotell med restaurang. Den charmiga villan uppfördes 1902 och var tidigare bostad åt disponenten för Gransholms bruk. Idag kan det pittoreska hotellet ta emot 30 boende i de 13 rummen och desto fler i restaurangen.
– Det är ett kulturarv vi har och här renoverar vi inte, utan vi restaurerar. Det finns alltid ett projekt på gång och med en sådan här byggnad och parkliknande trädgård har man alltid något att göra, konstaterar ägare och vd Joakim Rodin.
Pigga pensionärer serverar glögg
Även om sommaren inte är helt över kan han summera en hittills god säsong.
– Ja, det har varit fantastiskt med otroligt mycket utländska turister i år. Vi är medlemmar i Countryside Hotels så många hittar till oss via deras kanaler och vi har haft besök från bland annat Danmark, Tyskland och Schweiz. Känslan vi vill förmedla är att man kommer hem till oss och det tror jag många uppskattar. Det är också väldigt idylliskt här, det är lugnt utan störande ljud. Det är landet på riktigt, säger Joakim Rodin.
Han tog över verksamheten för 10 år sedan och berättar att Villa Gransholm är en angelägenhet för hela Gemla. Många är måna om stället och han förklarar att det betyder mycket för bygden att det finns ett levande hotell och inte minst restaurang där. Det finns flera aktiva runt Villa Gransholm som bidrar till att göra besöket på orten så mycket bättre.
– Vi har ett stort gäng pigga pensionärer som hjälper till med allt från bärplockning i trädgården, till att sköta om vår tennisbana och servera glögg vid julbordet. Vi har också flera samarbeten med olika föreningar, som badföreningen som har kanotuthyrning och bastu i närheten. Vi kan erbjuda våra gäster en trevlig upplevelse och föreningen får kunder, det är ett givande utbyte.
Personal med god lokalkännedom
I bygden finns även ett samarbete i marknadsföringen. Det finns ett populärt leksaksmuseum som många besöker. Det tipsar Villa Gransholm om och skickar besökare dit, samtidigt som när museet tar emot busslaster, så kommer de till Villa Gransholm och äter. Här tänker man och prioriterar lokalt, förklarar Joakim Rodin. Han köper chokladpraliner av lokal tillverkare, som även håller workshops och chokladprovningar för gästerna. Ett par med gyllene fingrar förser restaurangen med kantareller och övriga livsmedel försöker Villa Gransholm köpa så närproducerat som möjligt.
– Man måste vara rädd om landets bönder.
Även ungdomarna på orten har en relation med Villa Gransholm. Många har haft sina första jobb på hotellet och Joakim Rodin beskriver det som en fördel att ha personal på nära håll som också har god lokalkännedom. Det är ett sätt att bygga relationer och gemenskap.
– Man följer många familjer genom åren. Jag har varit i branschen i många år och vi har arrangerat bröllopsmiddag för unga vuxna, vars föräldrar också hade bröllopsmiddag här och mottagning efter dopet.
Efter sommaren tar hösten vid och redan nu i augusti kommer bokningar för det populära julbordet, samt flera konferensgäster till de tre konferensrummen.
– Det är också flera kalas och familjesammankomster, jag ser mycket fram emot hösten nu, säger Joakim Rodin.