Annons

Lunds kulturnatt är tillbaka som vanligt

zoom Spökvandringen är en klassiker under Lunds Kulturnatt.  Foto: Martin Sörbo
Spökvandringen är en klassiker under Lunds Kulturnatt. Foto: Martin Sörbo
NYHETER: På lördag den andra oktober kommer Lunds kulturnatt utspelas. Det blir första gången kulturnatten kan hållas som vanligt sedan pandemin drog i gång. – Vi är jättetaggade, säger Kristina Wåhlin från Visit Lund.
Annons

Kulturnatten i Lund är en tradition för invånarna sedan 80-talet. Varje år besöks den av runt 50 000 människor som får ta del av stadens breda kulturliv. Under förra årets restriktioner fick kulturnatten främst hållas digitalt med bara några få fysiska evenemang.

– Det har varit annorlunda och tråkigt att inte möta folk på riktigt, nu är vi otroligt laddade. Det känns som att aktörerna jag pratat med också är väldigt peppade på att det äntligen kan bli av som vanligt, säger Kristina Wåhlin från Visit Lund.

Nya och klassiska evenet

Två favoriter som enligt Kristina alltid brukar uppskattas är spökvandring, Fysikums lasershow och Kulturens ficklampspromenad. Men årets kulturnatt bjuder inte bara på klassiker utan även flera nya inslag.

– Det är alltid kul med nya aktörer, då känner man att det utvecklas och händer grejer i staden. Några spännande nyheter som kommer finnas är bland annat barnaktiviteter ute vid bantorget och Källby vattenverk erbjuder en guidad tur för de som vill lära sig mer om framtidens vattenrening.

Visit Lund samordnar kulturnatten på uppdrag från kommunen och har ett tight samarbete med de 90 medverkande aktörerna. Vad de vill göra är helt upp till dem själva – Visit Lunds uppgift är att planera så det blir möjligt, sammankoppla de olika aktörerna och marknadsföra kulturnatten så att besökarna hittar alla evenemang.

– Vi vill visa upp hela Lunds breda kulturliv allt ifrån värderingar av finare pennor till vattenverk, matvagnar och artificiell intelligens. Den mer klassiska kulturen kommer såklart också representeras och det kommer finnas konstutställningar, teater- och musikscener och bokmässor.

Vad kan vara utmanande i år?

– Vi ser fortfarande spår av pandemin och det är viktigt för oss att det inte blir för stor trängsel. Det är ingenting vi räknar med utifrån vårt upplägg men för att alla ska känna sig trygga är vi förberedda och har en diskussion med bland annat polisen om detta.