Annons

Lyckad kampanj – men stora utmaningar

zoom Pressbild: Visit Sweden / Jonas Borg Susanne Andersson och Nils Persson
Pressbild: Visit Sweden / Jonas Borg Susanne Andersson och Nils Persson
NYHETER. Den globala kampanjen Sweden (not Switzerland) har varit en succé. Men ändå tappar resmålet Sverige marknadsandelar. “Vi har för lite resurser jämfört med våra nordiska grannländer.” säger Visit Sweden.
Annons

Under förra året gjordes omkring 120 000 internationella googlingar för att reda ut vad som var Sverige och vad som var Schweiz. Den förväxlingen tog Visit Sweden – som har det offentliga uppdraget från svenska staten att marknadsföra resmålet Sverige globalt – vara på, och lanserade i höstas kampanjen Sweden (not Switzerland). Kampanjen som reder ut vilket land som är vilket, har blivit en supersuccé.
– Kampanjen har gått väldigt bra. Vi har fått tusentals positiva kommentarer, över tusen artiklar över hela världen och flertalet inslag i nyhetssändningar, säger Nils Persson, marknadschef på Visit Sweden.

I utvärderingar som Visit Sweden gjort bland målgruppen svarade 89 procent att kampanjen har ökat deras intresse att resa till Sverige.

Stor potential – men krävs investeringar

Men trots engagerande marknadsföring och en robust marknadsföringsstrategi ser Visit Swedens vd Susanne Andersson stora utmaningar inför 2024.
– Vi har för lite resurser jämfört med våra nordiska grannländer. Vi ser att de investerar långt mycket mer än oss i att marknadsföra sina respektive länder, vilket gör att vi tappar marknadsandelar. Europa hör till den del i världen vars turism har repat sig bäst efter pandemin, men det gäller inte Sverige, säger hon.

Både Susanne Andersson och Nils Persson betonar att Sverige har en stark produkt att erbjuda för sin målgrupp som utgörs av omkring 65 miljoner globala potentiella gäster.
– Det som är utmaningen är att vi är ganska okända som destination. Det betyder även att vi har en stor potential, men för att införliva den behöver Sverige investera mycket mer för att stärka Sverige som destination, som det är nu räcker inte våra resurser till för att möta målgruppen tillräckligt ofta, menar Nils Persson.

Viktigt stärka positiv Sverigebild

Enligt Svenska Institutet är bilden av Sverige utomlands generellt sett god, men kännedomen är ganska låg. I Mellanöstern och Asien – som inte hör till Visit Swedens fokusmarknader – har bland annat koranbränningar som ägt rum har bidragit till en försämrad bild av Sverige.
– Vi ser för närvarande inte att det här påverkat resenärerna och intresset för Sverige på våra fokusmarknader. Men eftersom trygghet och säkerhet har tidigare varit något som förknippats med Sverige, så är det självklart ändå inte bra på något vis. Men som motvikt till negativa skriverier är det ännu viktigare att vi fortsätter marknadsföra och stärka allt positivt med Sverige, säger Susanne Andersson.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...