Annons

Lyckad vecka i Almedalen

zoom Landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) och Elisabeth Thand Ringqvist (C) var två av politikerna som medverkade i årets kockdueller
Landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) och Elisabeth Thand Ringqvist (C) var två av politikerna som medverkade i årets kockdueller
NYHETER. Varmt, späckat och lyckat. Så sammanfattar Carl Johan Swanson, kommunikationschef för Visita, veckan i Almedalen. 
Annons

Under veckan har Visita varit på plats i Almedalen på Gotland där politiska företrädare, media och aktörer inom offentlig, privat och ideell sektor samlats för seminarier, möten och mingel. 

– Vi har haft en bra vecka, med många lyckade events. Vårt traditionsenliga sommarmingel var särskilt lyckat, där vi hade många – och rätt – gäster som är viktiga för oss. Både politiker och medlemmar, säger Carl Johan Swanson.  

Seminarium om besöksnäringen 

I onsdags hölls ett seminarium som Visita arrangerade, ”En konkurrenskraftig besöksnäring – hur framtidssäkrar vi fortsatt tillväxt i näringen i en orolig omvärld?” med gäster som Fredrik Reinfeldt (ordförande i Visita), Annika Winsth (chefsekonom Nordea), Petter Stordalen (ägare Strawberry) och Sara Modig (statssekreterare med ansvar för näringslivsfrågor). 

– Det var ett välbesökt seminarium där vi fick till en bra diskussion om hur vi säkrar tillväxten, säger Carl Johan Swanson. 

Kockduellerna – en stark tradition 

Ännu en av Visitas traditioner i Almedalen är Kockduellerna där politiker från olika partier lagar mat tillsammans med stjärnkockarna Fredrik Eriksson och Tommy Myllymäki, samtidigt som Carl Johan Swanson modererar ett samtal.

– Det blir en ganska bred diskussion om besöksnäringens förutsättningar och i år pratade vi mycket om arbetskraftsinvandring och sänkta arbetsgivaravgifter för unga. Dessutom pratades det om och hur mycket man ska satsa på att marknadsföra Sverige som turistmål. 

– När jag sammanfattar båda duellerna så ser man att det råder åtminstone en talets enighet om att fortsätta arbetet med regelförenklingar inom vår näring. Det ser vi så klart positivt på och utgår från att man går från ord till handling.

Hotelltillståndet på väg att avskaffas 

Och på tal om regelförenklingar kom i onsdags beskedet att regeringen lämnat in en lagrådsremiss om en ny lag om hotell– och pensionatsrörelser. Den ska ersätta den gamla lagen från 1966 och kommer att innebära en förenkling av det administrativa arbetet med tillstånd och även kostnader förknippade med det. 

– Vi har länge drivit frågan om att avskaffa hotelltillståndet och det är självklart glädjande  och jättebra att vårt arbete kring regelförenklingar ger resultat. Men mycket återstår, inte minst för att se till att förenkla alkohollagen, säger Carl Johan Swanson. 

Visita arrangerade också ett samtal tillsammans med Transportföretagen kring det omfattande rekryteringsbehov som både transportsektorn och besöksnäringen har. Här deltog bland andra Visitas vd Jonas Siljhammar och transportföretagens vd Marcus Dahlsten. 

Mycket förberedelser inför Almedalen

– Vi är mycket nöjda med resultatet av våra insatser i Almedalen. Det kräver mycket förberedelser, både i form av rena praktikaliteter som rekvisita och lokaler och annat men också förberedelser kring att bjuda in och försöka locka politiker och andra till våra event. Det är ett arbete som pågår mer eller mindre året runt.  

Under veckan fick Visita också god synlighet för sina budskap på banderoller som syntes hos medlemsföretagen, med fokus på att besöksnäringen är en av Sveriges basnäringar. 

Vilka är utmaningarna under Almedalen? 

– Många gör misstaget att göra Almedalen till en plats för utspel och genomslag, men det är svårt eftersom bruset är så pass högt. Då är det bättre att satsa på att få till rätt möten och att få rätt personer till våra arrangemang, säger Carl Johan Swanson. 

Han menar att det är viktigt för Visita att delta i Almedalen eftersom det är en möjlighet att under en kort tid träffa många viktiga och spännande människor. 

– Att få tio minuter med ett statsråd för att diskutera en fråga är väldigt mycket enklare i Almedalen, den typen av möten tar ofta väldigt mycket längre tid att få till i Stockholm. 

Vill du bli medlem i Visita?
Vi hjälper svenska företag inom besöksnäringen. Läs här om fördelarna med att vara medlem!
Två ikoner slås samman för att revolutionera hotellbranschen

Två ikoner slås samman för att revolutionera hotellbranschen

När Amet & Partners och italienska världsaktören La Bottega slår sina påsar ihop bildas en ny jätteaktör. AMEGA LAB har som mål att omdefiniera upplevelsen av bekvämligheter