Annons

Lyckade tävlingar för fler till branschen

zoom Juryn från vänster: Johan Liljegren, Orkla Food, Mats Rodenstam, <br />
Mr Gourmet och Joakim Johansson, Brasserie du Sud.<br />
 Foto: Visita
Juryn från vänster: Johan Liljegren, Orkla Food, Mats Rodenstam,
Mr Gourmet och Joakim Johansson, Brasserie du Sud.
Foto: Visita
NYHETER. Tusentals elever har deltagit i matlagningstävlingen Kockduellen, vars syfte är att få fler att söka till besöksnäringens gymnasieprogram. Stadsfinalerna är klara, nästa steg är kval till riksfinalen.
Annons

Behovet av personal inom besöksnäringen är rekordstort. För att öka intresset för yrkena och för att fler ska söka sig till näringens gymnasieprogram startades för två år sedan den nationella tävlingen Kockduellen. Över 5000 högstadieelever från hela Sverige har fått träffa kockar och tävlat i att laga mat.

– Det är en tävling där vinnare ska utses, men också en stor möjlighet för eleverna att praktiskt få prova på hur det är att jobba i ett professionellt kök, säger Emelie Jönsson, projektledare för Kockduellen på Visita.

Stadsfinalerna i årets upplaga av Kockduellen är nu avslutade. En av de 27 stadsfinaler ägde rum i Ystad, där vinnarna var Saga Andersson och Agnes Rosengren Asp.

– Det var oväntat och roligt. De andra lagen var väldigt duktiga och hade bra rätter, därför var det helt oväntat att vi vann, säger Saga Andersson och får medhåll av sin lagkamrat.

– Det var ovant att laga mat i ett kök som man inte är van vid. Det var lättare att laga maten hemma i vårt kök, sa Agnes.

Nästa steg i matlagningstävlingen är riksfinalen i Stockholm i början av februari. Kockduellen anordnas av Visita och svenska högstadie- och gymnasieskolor för att öka intresset för matlagning och jobb inom restaurangbranschen.

Jurymedlemmarna består av representanter från restaurang- och livsmedelsbranschen.